Hem » nyheter » Vi vill sprida kunskap om typ 1-diabetes 
Sponsrad

Evelina och Ludwig har båda typ 1-diabetes. Paret har gjort det till sin uppgift att sprida kunskap om sjukdomen genom att dela med sig av sina liv på sociala medier. För visst kan man göra allt man vill, även om man har diabetes! 

Evelina och Ludwig har drivit sitt gemensamma Instagramkonto i över ett år. Under namnet Diabetest1couple lägger Evelina Byström och Ludwig Niederbach upp filmer och bilder från sitt vardagsliv. Det kan vara allt från träning, middags-bordet eller campingsemestern. Ibland lägger de också ut korta informations-filmer om typ 1-diabetes. 

Vi låter inte sjukdomen hindra oss  

Till vardags arbetar Evelina i butik och Ludwig som elevassistent. De beskriver en tillvaro med mycket planering. Druvsockertabletterna finns alltid nära till hands och ska de ut på resa måste de ha extra kanyler, sensor, pump och insulin med sig. I smått som stort behöver de alltid tänka ett steg längre, ha koll på blodsockret och ta insulin. 

– Att ha typ 1-diabetes är lite som att ha ett extrajobb. Men vi låter inte sjukdomen hindra oss från att göra något, poängterar Ludwig. Vi försöker leva så normala liv som möjligt. 

Modern teknik har också gjort livet lättare 

Både Evelina och Ludwig använder insulinpumpen Tandem t:slim X2™ och Dexcom G6 CGM. Insulinpumpssystemet kan förutse deras glukosnivå, för att sedan automatiskt anpassa insulindoseringen, och det har verkligen underlättat vardagen. 

– Jag är verkligen tacksam för de hjälpmedel som finns, säger Evelina. Jämfört med hur det var tidigare ger de mycket större frihet! 

Att få diabetes när man är fyra år 

Evelina minns hur det var i början. Hon var bara fyra år när hon fick typ 1-diabetes, men hon har ändå starka minnen från den tiden. Hon sprang och kissade varje kvart och hon hade blivit väldigt smal. 

–Jag minns att jag stod framför spegeln och såg mina revben, berättar hon. 

Som liten förstod Evelina inte allvaret och den första tiden var hennes föräldrar tvungna att hålla fast henne för att kunna ge henne sprutor.  

När man insjuknar så tidigt vet man inte om något annat. Då blir sprutorna en naturlig del av vardagen. Men så småningom växte insikten. Livet med typ 1-diabetes har nog gjort mig mer ansvarstagande.  

Evelina och Ludwig

För Ludwig var det helt annorlunda. Han var vuxen och hade god kunskap om sjukdomen. Ludwig och Evelina hade varit tillsammans i många år och han har också en syster, en morbror och en kusin med typ 1-diabetes. Ändå förstod han inte varför han plötsligt drack kopiösa mängder eller varför han hade börjat se dåligt. 

– Jag var på hockeyträning och såg inte vilka jag spelade med. Men jag trodde bara att jag behövde glasögon. 

– Det var jag som började misstänka typ-1 diabetes och när jag mätte ditt blodsocker var det jättehögt, säger Evelina till Ludwig.  

Livet är inte över 

Ibland är Evelina och Ludwig även ute och föreläser.  

– Det finns så många fördomar och missuppfattningar om typ 1-diabetes. Till exempel att sjukdomen hänger samman med levnadsvanor, säger Ludwig. 

– Eller att vi som har typ 1-diabetes måste undvika socker, tillägger Evelina. På nyårsafton var vi hembjudna till några kompisar som gjort sockerfri efterrätt till oss. Det var jättesnällt, men vi kan ju faktiskt äta allt, bara vi medicinerar rätt. 

– Vi vill sprida kunskap om sjukdomen, säger Evelina. Den som drabbas av typ- 1-diabetes behöver veta att livet inte är över. Du kan göra allt, det krävs bara lite mer eftertanke. 

Nästa artikel