Hem » nyheter » Vi behöver mer ojämlikhet 
Kvinnors Hälsa

Vi behöver mer ojämlikhet 

På Internationella Kvinnodagen, den 8 mars, uppmärksammas behovet av jämlikhet och kvinnors lika rättigheter. Det borde så klart gälla alla dagar ur sociala, ekonomiska, vård och arbetslivsperspektiv. Men med det sagt är det också klart att vi kvinnor har speciella behov som vi inte får tillgodosedda inom alla områden. 

Det jag nu syftar till är kunskap och stöd när det gäller våra hormoner, hälsa och vård som inte går att likställa med mäns behov. Och ändå är det oftast mäns hälsa och kroppar som är måttstockarna. Här behövs ett kvinnoperspektiv. Vi behöver ”ojämlikhet”.

Åsa Melin
Klimakteriepodden

Det är glädjande att kvinnors hälsa diskuteras mer än någonsin. Politiker och vårdgivare vill visa sig engagerade och att man agerar. Sociala medier är fyllda med en massa åsikter, råd och tips. Många vill vara med på det kommersiella tåget. För den som vill förstå hur kroppen fungerar, lära sig tolka signaler och ta ansvar för sin hälsa kan det vara svårt att sortera i allt som strömmas emot oss. Utmanande att bedöma vad som är relevant, sant och verksamt.

Ändå finns det fortfarande många som inte vill se att kvinnor faktiskt har andra behov än männen. Inte problematisera. För varför ska kvinnor framställas som en grupp som behöver specialiserad vård, extra uppmärksamhet och könsspecifika forskningsområden? Det skulle kunna skapa – just precis – ojämlikhet.

Klimakteriet, det område av kvinnohälsa jag främst engagerat mig i, är ett typexempel på område där vi behöver mer ”ojämlikhet”. Det finns åtgärder och behandlingsformer som kan underlätta för alla som lider av klimakteriesymptom (ca 80% av alla kvinnor uppger symptom som påverkar livskvaliteten negativt). Men vården måste organisera sig så att den speciella kompetens vi kvinnor behöver finns att tillgå för alla, överallt – ur den aspekten behövs mer jämlikhet.

Alla som jobbar konstruktivt med upplysning inom området kvinnors hälsa behövs. Ni som inte gillar det här, lägg er energi på något konstruktivt istället för att motarbeta dem som strävar framåt. För energi är som bekant inte en oändlig resurs. 

OM ÅSA MELIN
Åsa Melin är opinionsbildare inom området kvinnohälsa och driver Klimakteriepodden, en podcast riktad till kvinnor 40+ för att sprida fakta om klimakteriet och kvinnohälsa. Klimakteriepodden har publicerat mer än 300 avsnitt. Åsa är frekvent anlitad föredragshållare och moderator.

Nästa artikel