Hem » nyheter » Undersköterskor med spetskompetens är framtiden. 
Sponsrad

Kompetensutveckling för undersköterskor är en alltmer brinnande punkt i vården idag. Att vårdtagare får rätt typ av omvårdnad och att undersköterskor får den status som yrket kräver går hand i hand.   

TUC Yrkeshögskola är en värderingsstyrd utbildningsanordnare som tror på allas rätt till utbildning och utveckling. De erbjuder tre specialistutbildningar för undersköterskor där de studerande kan vidareutbilda sig inom kognitiva sjukdomar/demensvård, palliativ vård eller psykiatri. YH-programmen är framtagna tillsammans med arbetslivet för att matcha det behov som finns.  

Annika Jansen är en av de som valt att vidareutbilda sig. Hon upplever att spetskompetensen hon förvärvat under utbildningen är eftertraktad. Hon fick positivt gensvar från flera arbetsgivare, och blev även erbjuden möjligheten att stanna kvar på den nuvarande arbetsplatsen: 

– Jag sökte lite olika tjänster i slutet av utbildningen och märkte att det var ett riv efter min kompetens. Min chef där jag jobbade innan jag började studera var snabb med att erbjuda mig en tjänst och det kändes som om den var anpassad för just min kompetens.

Utbildningen gav nya verktyg  

Louise Ståhlgren hade jobbat fyra år som undersköterska inom palliativ vård när hon kände att det var dags att specialisera sig. Ett beslut som hon tycker att fler undersköterskor bör ta.

Louise Ståhlgren
Undersköterska

– Jag ville fördjupa mina kunskaper för att kunna ge den bästa vården och att känna trygghet i min kunskap och det jag gör, berättar Louise.

Hon har fått fortbildning av läkarna på hennes arbetsplats och kände att hon behövde även få en grundligare vidareutbildning. Hon hittade YH-programmet Specialistutbildad undersköterska inom palliativ vård som hon nu studerar. Louise känner att hon har fått bra verktyg tack vare utbildningen.

– Jag tycker att kursen Kommunikation har gett mycket. Sättet jag kommunicerar på har ändrats och det handlar om allt från de mer öppna frågorna till att våga tackla de tuffa frågorna med både patient och de anhöriga, förklarar Louise.  

Träffar som ger värdefullt utbyte  

De kostnadsfria programmen ges halvtid på distans vilket innebär stor flexibilitet och möjlighet att kombinera med arbete. Ett par gånger per termin träffas klassen och här får de studerande en chans att utbyta erfarenheter inom yrket och diskutera olika vårdtagarfall. Träffarna är mycket uppskattade då de studerande har ett brinnande intresse inom det område de specialiserar sig och när de ses får de möjlighet att utbyta mängder av erfarenheter.  

Genom att specialisera sig bidrar undersköterskorna med sin expertkunskap och får fortsätta göra skillnad, med ny energi! 

Nästa artikel