Hem » nyheter » Så påverkar klimakteriet din hud 
Sponsrad

Vare sig vi vill det eller inte, så förändras både kroppen och huden med åldern. Varför blir ansiktet slappare och rynkigare? Vi träffar dermatologen som reder ut begreppen och ger oss livsstilstipsen.

Klimakteriet är den period i kvinnans liv då ägglossningen blir glesare och kvinnan slutligen inte längre är fertil. När mensen har uteblivit under ett år har man som regel nått menopaus. Åren dessförinnan kallar man ofta förklimakteriet.  

Kroppens förändringar i förklimakteriet 

Hormonerna svajar rejält när balansen mellan östrogen och progesteron börjar hamna i obalans. Progesteronnivån sjunker och östrogenet är vanligen för högt. Det kan generera både känslomässiga och fysiska symtom. Några av dem är humörsvängningar, oro, sömnproblem, trötthet, viktuppgång, vallningar, järnbrist, ömma bröst och rikliga blödningar. Dessutom kan tecken på förklimakteriet visa sig i form av förändringar i huden. Medan de kroppsliga symtomen orsakade av hormoner i de flesta fall upphör när kroppen nått menopaus, så fortsätter huden att åldras. 

När huden förlorar sin spänst 

Under klimakteriet börjar hyn kännas mindre fast och torrare, pigmentfläckar kan uppstå och rynkorna blir fler. Det bekräftar Margareta Frohm-Nilsson, överläkare och specialist i dermatologi vid Karolinska universitetssjukhuset och Hudläkargruppen i Stockholm. 

Skydda dig mot solen 

I förklimakteriet kan huden, likt den hormonella perioden under puberteten, drabbas av finnar. Ibland rör det sig om rosacea, tillståndet som gör huden röd, stickande och ger knottror. Andra hudförändringar under klimakteriet är pigmentfläckar och ytliga blodkärl. Dessa kan bero på exponering för sol. Att skydda sig mot solens strålar är ett av Margareta Frohm-Nilssons alla råd för att bromsa åldersprocessen. 

Margareta Frohm–Nilsson

Överläkare & specialist i dermatologi, Karolinska universitetssjukhuset & Hudläkargruppen i Stockholm

Foto: Anders Norderman

– Vi vet att rökning och oförsiktigt solande påverkar huden och leder till snabbare åldrande. För en sund livsstil gäller det vi ständigt behöver påminnas om: att äta varierat, sova gott, röra på sig, minska stressen och förstås hålla sig borta från cigaretter. Det kommer också huden tacka dig för.  

Se ut som du känner dig 

Förutom att se över sin livsstil, så är marknaden stor för såväl proaktiva hudvårdande produkter som estetiska behandlingar som kan kompensera för hudens förändringar.  

– Jag möter många kvinnor som inte känner igen sig själva när elasticiteten avtar och de får en trött och lite sur look. Under klimakteriet blir ansiktets konturer mindre definierande. Ben och brosk bryts ner och gör att ansiktet får en lite annan form. Men det går att skapa lyster och ge spänst åt huden. För att möta din huds åldrande, prata gärna med en dermatolog för råd som passar just din hy, säger Margareta Frohm-Nilsson. 

Nästa artikel