Hem » nyheter » En sjukdom med många symptom – som ofta lurar både patient och läkare
Kvinnokroppen

En sjukdom med många symptom – som ofta lurar både patient och läkare

Foto: Unsplash.

Celiaki, som också kallas glutenintolerans, är en livslång autoimmun sjukdom. Vid celiaki, angriper immunförsvaret vävnaden i tunntarmen när man äter gluten. Detta skapar en svår inflammation i tarmen som gör det svårt att ta upp den näring som kroppen behöver.

Linus Engqvist Richert

Ombudsman, Svenska Celiakiförbundet.

Foto: Stefan Nilsson

Hos en stor del av alla celiakister är symptomen kopplade till näringsbrist, och inte mag- och tarmbesvär, som är de klassiska symptomen de flesta letar efter.

  • Depression, trötthet, benskörhet, infertilitet, ataxi, viktminskning eller viktökning och väldigt många andra besvär kan vara symptom på celiaki, säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet.

Någonstans mellan 1 och 3 procent av alla svenskar har celiaki, men de flesta vet inte om att just detta är det som är problemet, och skulle behöva utredning och diagnos.

  • Om du mår dåligt och inte blir bättre trots hjälp från vården, be då din läkare att undersöka om du har celiaki. Läs igenom det nya vårdprogrammet för celiaki och ta med till din läkare. Du hittar det, och mer information, på celiaki.se, uppmanar Linus.

Är celiakister olika känsliga mot gluten?

Personer med celiaki har sin sjukdom hela livet, och tål som mest ytterst små mängder gluten. Trots det får många frågan, ”hur känslig är du egentligen?” när de ska ta en fika eller äta på restaurang. Känsligheten mot gluten varierar oerhört lite, och för att exemplifiera skulle en person med celiaki kanske kunna äta 0,001 % av en vanlig gluteninnehållande macka, medan en annan person kan äta 0,003 % av samma macka. Det är alltså inte en relevant fråga.

  • Då det är helt omöjligt att på egen hand plocka bort tillräckligt mycket gluten ur gluteninnehållande mat för att den ska vara säker för celiakister, finns det glutenfria produkter som innehåller högst 20 miljondelar gluten. Det är dessa glutenfria produkter som får användas för att göra glutenfri mat, berättar Linus Engqvist Richert.

Går det att bota celiaki?

I dagsläget finns det inget botemedel eller något som kan lindra sjukdomen förutom den glutenfria dieten. Alla med celiaki måste därför hålla en strikt glutenfri diet livet ut, vilket kan vara svårt när kunskapen om celiaki är väldigt låg i samhället. Från och med januari 2020 finns nu äntligen nationella riktlinjer för dietister rörande den glutenfria nutritionsbehandlingen för celiakister. Det gör att dietister över hela landet kommer att ha tillgång till ett bra och tydligt material och kan stötta sina celiakipatienter på bästa sätt.

Jag rekommenderar alla med denna sjukdom att besöka dietist regelbundet, minst vartannat år. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad då det händer så mycket inom livsmedelsindustrin. Men det är också viktigt att se till att kosten innehåller allt man behöver.

Nästa artikel