Hem » Kvinnors Hälsa » Självtester som gör det enkelt för kvinnor att få rätt diagnos och behandling
Kvinnokroppen

Självtester som gör det enkelt för kvinnor att få rätt diagnos och behandling

Allt fler kvinnor kan tänka sig att använda självtester, som enkelt och snabbt beställs hem vid symtom på exempelvis urinvägsinfektion, svampinfektion eller bakteriell vaginos. Testerna kan utföras hemma och man garanteras ett säkert svar snabbt, utan att behöva stå i långa vårdköer.

– DNA associeras ofta med brottsplatsutredningar, men det kan användas till att hjälpa människor att få svar på så mycket mer, exempelvis till att analysera virus och svampar som orsakar infektioner. Via lättillgängliga tester som kan utföras hemma kan man snabbt få reda på om man har en bakterie- eller virusinfektion, säger Anne Kihlgren, vd på Dynamic Code, som utvecklat en helhetslösning som effektiviserar hela vårdkedjan och som även ger konsumenten tillgång till test, diagnos och behandling på ett par dagar.

Dynamic Codes självtester beställs enkelt online och kan utföras vart man än befinner sig. Testen analyseras i labb och provsvaren hämtas via en kod på webben inom några dagar, säkert och helt anonymt. Om testresultatet visar på exempelvis urinvägsinfektion erbjuder de dessutom efterföljande vård och behandling via digitala vårdgivare.

Anne Kihlgren, VD Dynamic Code Foto: Satu Knape

– Det finns brister i den traditionella vården när det gäller kvinnors hälsa. Vi arbetar för att förbättra förutsättningarna genom att bidra med bättre verktyg för att ställa diagnos. Vi vill upplysa och ge kvinnor möjlighet att testa först och sedan få efterföljande diagnos och behandling direkt, utan att behöva lämna hemmet. För att läkaren ska kunna ställa rätt diagnos och ge korrekt behandling krävs det säkra svar på vad besvären faktiskt beror på, säger Anne Kihlgren.

Dynamic Code erbjuder även självtester för bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos och svamp (Candida) är mycket vanligt bland kvinnor. Symptomen för dessa två är mycket lika men de ska behandlas på olika sätt. Därför är det bra att testa sig för både bakteriell vaginos och Candida samtidigt för att få rätt diagnos och behandling.

Särskilt viktigt för gravida

– Jag vill särskilt uppmana gravida att vara uppmärksamma på symtom som kan tyda på urinvägsinfektion eller bakteriell vaginos. Det kan nämligen orsaka skador på barnet eller orsaka en för tidig förlossning. Om du upptäcker och behandlar urinvägsinfektionen i tid minskar risken för skador för dig och barnet, säger Anne Kihlgren.


Dynamic Code fokuserar mycket på kvinnohälsa och planerar även att lansera ett självtest för HPV, förstadiet till livmoderhalscancer.

Vill du få reda på mer om symptom och behandling? Klicka dig då vidare här.

Nästa artikel