Hem » nyheter » STCC-föraren Oliver Söderström visar att känslor är en tillgång
Sponsrad

Oliver Söderström började samla finalplatser redan som 7-åring. Idag är han en av Sveriges mest lovande talanger inom motorsport med två mästerskapstitlar under bilbältet. Ibland kan sporten som han älskar så mycket vara både grym och macho. Men Oliver har valt sin egen väg där han ser sina känslor som styrkor. 

Det har verkligen varit en tung sista halva av säsongen 2022 resultatmässigt för Oliver. Det har varit bilar som gått sönder och andra tekniska saker som inte synkat. Han och teamet har jobbat dag och natt för att få pusselbitarna att falla på plats för att utmana om titeln på en ny nivå. Trots förluster är han nöjd över sin personliga utveckling – han har mognat som bilförare. Men han kan inte påverka allting själv. 

Ge aldrig upp – kör på! 

Oliver har jobbat mycket de senaste åren med en mental coach. Tillsammans med hans team och familj har det hjälpt honom att se på sporten och sig själv med ett nytt perspektiv. Han har inte låtit förlusterna bli till en negativ grej utan tänkt att ”Oliver, bra saker kommer hända. Håll uppe hoppet.” När det har varit emotionellt tufft har han kunnat luta sig tillbaka på dessa människor. 

–Det är en sport som det inte ska vara lätt att vinna i. De små stunderna av glädje slår alla dåliga resultat. Det gäller att aldrig ge upp – bara köra på! Ta möjligheterna när de kommer, säger Oliver. Han använder sig av samma strategier utanför banan i sina studier vid Malmö universitet. Under hans examensarbete kände han prestationsångest. Han valde då att fokusera och tänka på vad det kan ge i framtiden utan att fastna i dåliga tankemönster. 

Utnyttja känslorna som en resurs 

Motorsporten har genom tiderna präglats av en machokultur där föraren ska vara modig. Att vara känslosam har setts som en negativ egenskap. Inom sporten finns en uppfattning att man är svag om man söker hjälp för psykiska problem. 

–För mig har det varit viktigt att förstå mig själv. Jag kan inte fly från de psykologiska bitarna. 

Mina känslor är inte begränsningar, utan öppnar snarare upp en helt ny värld av mig själv, menar Oliver. Det har hjälpt honom att vara kommunikativ med vem han är och hur han fungerar. Om någon haft åsikter om att han är mesig eller känslosam så ger han sig inte in i sådana situationer. Han önskar att fler vågar prata om mental hälsa för det påverkar hur du presterar och mår. Att prata ger en lättnad – ingen ska behöva bära allt på sina axlar. Men fler behöver visa att det är okej att tala om känslor och ta första steget. 

Om Under Kevlaret

Oliver är ambassadör för Under Kevlaret, en ideell förening som arbetar för att killar enklare ska kunna sätta ord på sina tankar och känslor. I deras chatt kan du som kille vara anonym och skriva av dig till en av deras volontärer om precis vad som helst; att du kämpar med skolan, har prestationsångest, tycker dina kompisar är knäppa eller att du har utmaningar i relationen. Ingen fråga är för liten eller för stor och chatten är öppen söndag-torsdag kl 20-22.

Gå till underkevlaret.se/chatt för mer information och dela det vidare i ditt nätverk. 

Nästa artikel