Skip to main content
Hem » nyheter » Stefan Sauk är mer än sin cancer
Stefan Sauk

Stefan Sauk är mer än sin cancer

Prostatacancer är den cancerform som orsakar flest dödsfall bland män i Sverige. Varje år får cirka 10 000 män diagnosen. Skådespelaren Stefan Sauk vet vad det innebär att få ett cancerbesked. Efter tuffa behandlingar är han idag friskförklarad. Han vill därför sprida ordet, ta bort skammen och få fler män att PSA testa sig.   

Stefan Sauk är en mångsidig skådespelare. Hans omväxlande karriär inkluderar filmer som Vendetta och Män som hatar kvinnor. Han är även trefaldig vinnare av Stora ljudbokspriset för inläsningen av Flaskpost från P, Tjockare än vatten och Hämnaren. Längs vägen har han stått på musikalscener, medverkat i Let’s Dance, föreläst och arrangerat safariresor. 2020 lade han till ytterligare en titel på sin resumé – canceröverlevare. 

När ridån gick ner 

I september 2018 samarbetade Stefan med Prostatacancercentrum på S:t Görans sjukhus för att få fler män att göra en allmän screening och Stockholm3-testet – för att upptäcka prostatacancer. Han fick då själv frågan om han ville testa sig. Det ville han, men han tänkte inte mer på det för han kände inga symptom. I samband med återbesöket fick han veta att det fanns en förhöjd risk. Efterföljande magnetröntgen visade att han hade något i prostatan som krävde behandling. Men för att få slutgiltig diagnos krävdes en biopsi. Han hamnade i ett chocktillstånd. Han berättar att ridån gick ner och han tänkte ”Nu ska jag dö. Hur lång tid har jag kvar?”. 

Jag ville ta fighten mot cancern på två ben 

–Lite innan jag fick veta att jag hade förhöjda värden i min prostata så fick jag reda på att jag behövde operera min höft. Jag tänkte att jag hade behov av två ben för att orka ta kampen mot cancern. Ett beslut som skulle visa sig klokt, säger han. Medan Stefan väntade på provsvaret opererade han höften i Belgien. Vid hemkomsten möttes han av beskedet att det var prostatacancer han hade. Det var många tankar som började snurra i hans huvud. Nu i efterhand är han glad över att han hade med sig en vän som stöd och samtalspartner – en före detta operationssjuksköterska som dessutom arbetat 20 år med cancermedicin. 

–Jag började direkt sondera terräng för att hitta den bästa behandlingen. Stefan berättar också att det finns för få urologer i Sverige och att det i vårt grannland Danmark finns en vårdlinje för manlig hälsa, något som fattas här hemma.  

Life is for living! Så lev fullt ut!

Stefan Sauk

Tuff behandling som tog på humöret 

Stefan fattade ett beslut om en nyare typ av strålbehandling, som är skonsammare mot övrig vävnad än vid traditionell strålbehandling, vilket innebär mindre biverkningar. Stefans kropp svarade bra och han fick åka hem samma dag. Behandlingen upprepade han vid 25 tillfällen. 

–Ingenting förberedde mig på det långdragna helvetet det skulle innebära att äta hormontabletter under två års tid, säger han. Hormonerna gjorde honom ”kemiskt kastrerad”, gav honom vallningar precis som kvinnor i klimakteriet och fett runt magen samt en förlust av muskelmassa. För en som levt för kampsport och träning var det svårt att acceptera att oavsett träning så blev det inget resultat. När Stefan slutade med den medicinen kom livet sakta tillbaka.   

Lev livet och testa dig en gång om året 

–Allting handlar om tidig upptäckt och testning när det kommer till prostatacancer, som inte ger några symptom. Det är en skam att vi i Sverige inte erbjuder allmän screening från 45 års ålder. Därför gubbar, höj era röster så vi får vad vi ska ha, menar Stefan. Han beskriver också hur han efter cancerbeskedet blivit mer närvarande i livet – att oro sig för saker är fullkomligt improduktivt. ” Live is for living! Så lev fullt ut!” avslutar han. 

Next article