Hem » Hälsa » Folksjukdomen KOL – forskare letar svar i våra gener och livsmiljöer
Luft och lungor

Folksjukdomen KOL – forskare letar svar i våra gener och livsmiljöer

lungor.
lungor.
avatar

Leif Bjermer

Professor vid Lungmedicin och Allergologi, Lund.

Drygt en halv miljon människor i Sverige lever idag med sjukdomen KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom. Nu letar forskare efter friskhetsfaktorer i våra gener och livsmiljöer.

Gener och livsmiljö

KOL innebär en inflammation i luftrören med trånga luftvägar, vilket ger slembildning, hosta och svårigheter att andas normalt. Majoriteten av de som drabbas är 45–50 år och uppåt, de allra flesta rökare.

– När lungor och luftrör utsätts för en stor mängd giftiga ämnen försämras lungornas elasticitet. Det här sker naturligt med åren, men genom rökning påskyndas processen. Särskilt kvinnor tycks drabbas hårt, säger Leif Bjermer, professor vid Lungmedicin och Allergologi, Lund.

KOL går inte att bota, men kan hållas i schack genom läkemedelsbehandling och genom att hålla sig rökfri. Dock, långt ifrån alla som röker drabbas ju av KOL. Hur kommer det sig? Ja, det är ett av fokusområdena inom forskningen idag. Några av svaren kan rymmas i våra gener och livsmiljöer.

– Vissa människor har en utomordentlig motståndskraft mot KOL, trots att de röker. Hos en del patienter sker dessutom inte bara en viss grad av reparation hos lungorna, utan även regenerering av friska celler, säger Leif Bjermer.

Ytterligare en upptäckt är att det i medelhavsländer tros råda en minskad risk för KOL; trots att det är fler som röker runt Medelhavet är det färre som drabbas.

– Exakt vad det är som bidrar vet vi inte, dock kan det ha med klimat och kosthållning att göra, säger Leif Bjermer.

Proaktivitet är drömmen

Att förstå de markörer som är avgörande för motståndskraft mot sjukdomen kan inte bara bidra till förbättrad diagnostisk utan också behandling hos de som väl har drabbats.

– En dröm man har som forskare är att tjugoåringar som lider av ökad risk att drabbas tidigt kan få preventiva råd, och på så sätt förebygga ytterligare sjukdomsfall.

Oavsett var man bor eller hur man levt sitt liv är dock Leif Bjermers budskap att det alltid går att få hjälp om man drabbas. Med hjälp av tekniska framsteg, dagens läkemedel och kroppens egen förmåga till viss återhämtning är utsikterna goda att fortsätta leva med KOL.

– Se till att få en ordentlig undersökning där det står helt klart att det är KOL och ta till dig av de råd som läkarna ger. Det är aldrig försent, avslutar Leif Bjermer.


Nästa artikel