Hem » Vård och Omsorg » VR för bättre bemötande och ökad livskvalitet
Sponsrad

För att kunna vårda en allt åldrande befolkning kommer 111 000 personer behöva anställas i äldreomsorgen under de närmsta åren. SKR räknar med att det kommer bli en stor utmaning. Vidare kan en akut personalbrist göra det svårt att garantera både en bra vård och en meningsfull vardag.

Ivan Perlesi är grundare och VD för företaget Virotea, som erbjuder tjänster baserade på virtual reality (VR). Hans vision är att skapa bättre förutsättningar för både omsorgstagare och vårdpersonal. Företaget har nyss lanserat tjänsten ViroteaED, som är utformad för att träna personal på bemötande av omsorgstagare med kognitiv funktionsnedsättning.

VR-utbildning för personal för ett bättre bemötande

Bemötandet är bland det viktigaste i arbetet inom vård- och omsorg. Ett bristande bemötande kan trigga ilska, oro och stress hos omsorgstagarna. När arbetssättet anpassas efter individens förutsättningar slipper omsorgstagarna känna obehag. Ett bättre bemötande innebär helt enkelt en bättre vård.

Två faktorer som påverkar livskvalitén för personer på äldreboenden är den upplevda vården och givande aktiviteter. Virotea erbjuder även VR-upplevelser där omsorgstagare får guidade turer i t.ex. London. Dessa upplevelser triggar sociala interaktioner och bryter vardagsmönstret på hemmet.

VR-upplevelser för ökad livskvalitet och välbefinnande hos äldre

Ivan berättar om Viroteas första projekt på ett äldreboende, där en deltagare fick honom att inse värdet av VR. På hemmet fanns en nyinflyttad man som hade ångest över att ha tappat sin självständighet eftersom han behövde hjälp med allt. Han ville inte interagera med de andra och var väldigt fåordig.

När mannen fick se en VR-film om en färja på Island, så tog han plötsligt av sig glasögonen och började prata. Det visade sig att mannen tidigare hade arbetat på en färja och denna film väckte minnet till liv. VR-upplevelsen gjorde att han öppnade upp sig och ville berätta om sitt liv, till personalens stora överraskning.

– Välfärdstekniken kommer att bidra till fler givande aktiviteter för de äldre, vilket i sin tur bidrar till en minskad psykisk ohälsa, tror Ivan Perlesi. 

Förhoppningsvis kommer digitaliseringen att ersätta vissa arbetsuppgifter så att personalen får mer tid att umgås med de äldre.

Nästa artikel