Hem » Vård och Omsorg » Kläder för de som behöver hjälp
Förstärk Sveriges Äldreomsorg

Kläder för de som behöver hjälp

I samarbete med Klädvalet
Foto: Unsplash.
I samarbete med Klädvalet
Foto: Unsplash.

Kan kläder göra nytta? Kan de hjälpa personalen på äldreboenden? Svaren på dessa frågor är ett rungande ja.

Efter att ha jobbat 25 år inom äldrevården drabbades Ann Segerström av utmattningssyndrom. Under sin tid som sjukskriven gick hon olika kurser och tankar på att göra något annat växte sig allt starkare.

– Jag har jobbat på två demensboenden och började fundera kring problematiken med av- och påklädning på äldreboenden. Många med demens ser på det som ett övergrepp och det kan skapa en konfliktsituation, förklarar Ann.

Se mer här.

Det kräver mycket tid, energi och övertalning från vårdgivarnas sida.

– En del kan bli väldigt uppjagade, de förstår inte vad man gör. Det kan resultera i att de slår och spottar på en. På ett demensboende är det oftast små grupper, börjar dagen dåligt för en sprider det sig till de andra.

Anpassade kläder

Ann Segerström insåg att lösningen är funktionella kläder anpassade för människor med olika funktionsnedsättningar. Kort därpå startade hon Klädvalet som fokuserar på just det.

– Vi har många överdelar som tas på framifrån och knäpps i ryggen eller axlar. Det gör att man inte behöver spänna armarna då det är många som håller emot. Förutom att det sparar tid och ork för personalen är det här väldigt positivt för de som har ont i armar och axlar och har svårt för att lyfta, böja eller räta på dem. De slipper smärtan nu.

Se mer här.

Kan vara en traumatisk upplevelse

Att ta på byxor är för många väldigt traumatiskt. Ofta behöver man rulla patienten ett flertal gånger och många demenssjuka kan uppleva detta som obehagligt och bli rädda.

– Dels finns det byxor som man kan öppna i sidan. Med dessa räcker det med att personen lägger sig på ena sidan en gång. Dels finns det byxor som man kan klä på medan man sitter i rullstolen. Dessa har en lucka på baksidan som gör att vårdtagaren inte behöver lägga sig i sängen inför exempelvis varje toalettbesök för att dra på eller av dessa utan enkelt kan göra det i rullstolen.

En mer värdig situation

Det är en stor omsättning av personal inom äldrevården. Vikarier hinner inte lära sig hur man ska undvika situationer som skapar konflikter.

– Dessa kläder gör en enorm skillnad. Konfliktsituationerna blir mycket mindre och själva upplevelsen vid av- och påklädning blir mycket mer positiv. Kläderna tar bort det traumatiska och känslan av övergrepp. Samtidigt så slipper många smärtan varje gång de ska kläs på och av. Rörelserna blir färre och skonsammare.

Ta del av hjälpen

Det pratas mycket om ny teknik nu. Men de som är så pass dåliga och behöver de här kläderna är inte behjälpliga av ny teknik. Personalen är.

– De går direkt på kärnans problem och kan hjälpa på en gång. Jobbar du inom vården fundera på hur du kan hjälpa dig själv och vårdtagarna. Alla tjänar på det!

Läs mer här.

Nästa artikel