Det här med att vara undersköterska i äldreomsorgen är verkligen inte alltid en dans på rosor. Särskilt inte nu under coronapandemin, det har varit mycket skriverier och prat i media om att det är vi personal som sprider smittan till våra äldre och att vi inte låter dom komma till sjukhus om de blir jättedåliga, utan att vi i stället ger dom morfin och palliativ vård, att vi tar död på dom helt enkelt.
Jag skulle vilja påstå att vi gör allt vi kan för att våra äldre ska må bra med dom resurser vi har. På ”mitt” boende har vi haft smittan i omgångar. De boende som behövt sjukhusvård har fått det. Men det är långtifrån alla som behövt det, för majoriteten av våra boende har blivit friska igen. Så när jag läser att det är personalens fel och att ”alla” på äldreboenden dör som flugor, då blir jag rätt ledsen eftersom jag vet att det inte är sant.
Att vi smittar/smittat våra äldre det har vi, men att skylla på personalen och framför allt våra timvikarier, är rätt fegt. I början av pandemin så hade vi ingen skyddsutrustning, för den fick de som jobbar i regionen i första hand. Vi som jobbar i kommunal verksamhet har fått kämpa som tokar för att få den skyddsutrustning vi har idag. Så om man ska beskylla någon för att ha smittat de äldre så är det arbetsgivarna.
Det är ju dom som är ansvariga för arbetsmiljön och för att vi har rätt utrustning och förutsättningar för att kunna göra vårt jobb.
Äldreomsorgslyftet
En annan sak som gör mig lite irriterad är att man väldigt ofta får höra att kompetensen är för låg, de som jobbar inom äldreomsorgen har ingen utbildning. Utbildning har dom flesta och nu finns möjligheten att läsa till undersköterska genom äldreomsorgslyftet. Det innebär att vikarier som läser till undersköterska får en fast tjänst när de är klara. Men även fast personal som är vårdbiträden får samma möjlighet.
Att kunna läsa 50 procent och jobba 50 procent och sen ha en undersköterskeutbildning och en fast tjänst är toppen tycker jag. För om fler väljer att utbilda sig och få yrkestiteln så kommer ju statusen höjas. För de kollegor som ”bara” är vårdbiträden betyder det att de kan få en högre lön när de är klara. På min arbetsplats är det flera stycken som valt att ta den här möjligheten och jag hoppas att det är likadant i andra kommuner.
För det här är ett gyllene läge att se till att kompetensen höjs inom äldreomsorgen och att våra fina vikarier får fasta tjänster och trygga anställningsvillkor!