Hem » Vård och Omsorg » Äldre behöver protein och näringstät mat för att förebygga undernäring
Förstärk Sveriges Äldreomsorg

Äldre behöver protein och näringstät mat för att förebygga undernäring

äldre man äter vid bordet
I samarbete med: Findus
Foto: Unsplash
äldre man äter vid bordet
I samarbete med: Findus
Foto: Unsplash

Drygt sextio procent av alla över 65 år är undernärda eller befinner sig i riskzonen för att bli undernärda. Cirka 8 procent av den vuxna befolkningen har dessutom tugg- och sväljsvårigheter, vilket förstås påverkar vilken mat de kan äta. Sedan många år tillbaka erbjuder Findus Special Foods konstistensanpassade och näringstäta livsmedel som tillverkats utifrån seniorers behov.

– Undernäring är ett vanligt problem bland seniorer idag och kan ha många orsaker. Det kan handla om sjukdom, smärta, tugg- och sväljsvårigheter eller att man saknar någon att äta med och därmed tappar aptiten. Det är otroligt viktigt att förebygga och behandla undernäring på rätt sätt, exempelvis genom att servera måltider i rätt konsistens samt se till att maten är näringstät, säger Ewa Hansson, dietist och försäljningschef på Findus Special Foods.

Ewa Hansson

Försäljningschef på Findus Special Foods

Foto: Fredrik Rege

Viktigt med rätt konsistens på maten

Många äldre i dag lider av tugg- och sväljsvårigheter. Findus Special Foods har mer än 40 års erfarenhet på detta område.

– Den vanligaste konsistensen till personer med tugg- och sväljsvårigheter är timbalkonsistens. Denna mat ska vara alldeles slät, utan bitar och ha en omelettliknande konsistens. Findus Special Foods har ett 20-tal olika fisk, kött och grönsakstimbaler. Därefter är det så klart också viktigt att maten innehåller tillräckligt med näring. För äldre personer är det särskilt viktigt att få i sig tillräckligt med energi och protein. Just proteinet är viktigt för att bibehålla kroppens muskelmassa och för immunförsvarets skull. Det är också viktigt att äldre får i sig tillräckligt med D-vitamin och kalcium för att bland annat bevara en stark benstomme, säger Ewa Hansson.

Bibehåller seniorers matglädje

Smaken är oftast en avgörande faktor till att maten verkligen äts upp. Det spelar inte någon roll hur näringstät eller konsistensanpassad maten är för smakar det inte gott eller ser trevligt ut är risken stor att den inte äts upp. Och för äldre personer som är undernärda eller ligger i riskzonen för undernäring är alla dagens måltider lika viktiga.

Eva betonar också vikten av att få till en rogivande och behaglig måltidsmiljö, oavsett om man äter i hemmet eller exempelvis i en matsal på ett äldreboende. Måltiderna ska vara en stund på dagen som man ser fram emot.

– Det är av största vikt att bibehålla matglädjen. Vi finns därför alltid tillgängliga för våra kunder, de kan kontakta våra dietister och specialister för att få vägledning, tips och råd, avslutar Ewa Hansson.

Läs mer här.

Nästa artikel