Hem » Skelett och leder » Träna dig till mindre smärta
Skelett- och Ledhälsa

Träna dig till mindre smärta

smärta
smärta
Lotta Håkansson, Förbundsordförande Reumatikerförbundet, Foto: Tim Sobek

Träning hjälper vid artros, benskörhet och ledgångsreumatism. Ja, faktiskt vid ledernas och skelettets alla sjukdomar. Men vilken träning är bäst för just dig, och vilken träning klarar du trots din svåra smärta och din stelhet?

Kunskapen om vilken träning som fungerar och gör nytta för individer med olika reumatiska sjukdomar går stadigt framåt, mycket tack vare Reumatikerförbundets anslag till forskning om effektiv rehabilitering vid reumatisk sjukdom. Genom kursen ”Att leva med artros” som du hittar på reumatiker.se kan du ta del av de senaste rönen och få tips som kan hjälpa just dig.

Reumatiska sjukdomar omfattar över 200 olika sjukdomar som drabbar rörelseorganen, men även kärl och livsviktiga organ. Flera av dem beror på bakomliggande inflammatoriska processer i kroppen som kan tryckas tillbaka med hjälp av medicinering. Men de kan inte botas.

I välfärdsländer är reumatiska sjukdomar den största sjukdomsgruppen. De drabbar en tredjedel av alla som bor i Europa någon gång i livet.*

Benskörhet, osteoporos, är inte en reumatisk sjukdom, men den är mycket vanlig hos reumatiker, framför allt hos dem med inflammatorisk reumatisk sjukdom. För både reumatiska sjukdomar och osteoporos gäller att du får bäst effekt av medicinering om du samtidigt äter allsidigt och tränar anpassat och kontinuerligt. Om detta kan du läsa i den här tidningen.

Nu har forskningen inom rehabiliteringen tagit ytterligare ett steg inom högintensiv träning. Flera pågående forskningsprojekt handlar om hur individanpassad högintensiv träning påverkar sjukdomar och välmående hos personer med olika reumatiska sjukdomar, bland annat systemisk skleros och SLE.

Men trots all lovande forskning innebär reumatisk sjukdom och osteoporos att man måste lära sig att leva med sin sjukdom. Ju tidigare den upptäcks desto bättre är förutsättningarna att hindra sjukdomsutvecklingen och komma i gång med en hälsosam livsstil som förhindrar följdsjukdomar.

Här spelar Reumatikerförbundets RA-instruktörer en viktig roll. De utbildar läkarstudenter och fysioterapeuter i att göra ledundersökningar för att upptäcka ledsjukdom. Dessutom förmedlar de viktiga insikter om hur det är att leva med sjukdom. De är ett exempel på patientorganisationernas viktiga bidrag till hälso- och sjukvården i hela landet.

I satsningen Skelett- och Ledhälsa får du ta del av den lovande forskningen inom led- och skeletthälsa. Du får även insikter om vad du kan göra för att leva på bästa sätt med sjukdom.

Nästa artikel