Var fjärde svensk över 45 år har artros. En av de vanligaste artrostyperna är knäledsartros, vilket ofta resulterar i smärta vid fysisk aktivitet. Knäledsartros utvecklar sig ofta långsamt under många år. Tillståndet är orsakat av en obalans mellan nybildningen och nedbrytningen av broskceller i knäet.
Knäledsartros förekommer vanligen efter 40 års ålder, men är vanligare ju äldre man blir. Risken att drabbas ökar om du har nedsatt muskelfunktion i benen, om du tidigare i livet har skadat knäet eller är överviktig. Även ärftliga faktorer spelar roll.
–De främsta riskfaktorerna för att drabbas av knäledsartros är stigande ålder, övervikt och fysisk arbetsbelastning på knäna. Även kön spelar roll, då det är något vanligare bland kvinnor. Denna typen av artros är även vanligare i vissa yrkesgrupper som till exempel hantverkare, lokalvårdare och lantbrukare, säger Nils Inngul, Sales Director på Össur Nordic, ett företag som utvecklar medicinska hjälpmedel.
Nils Inngul
Sales Director
Össur Nordic
Foto: Össur Nordic
Hur vet man att man har knäledsartros?
Det första symtomet vid knäledsartros är att man känner en viss stelhet på morgonen. Vid långt framskriden artros i knäleden kan man få värk även i viloläge. Har du värk som inte går över bör du vända dig till din vårdcentral för att få hjälp. Via vårdcentralens fysioterapeuter kan du bland annat få gå i artrosskola och få ett träningsprogram som skräddarsytts för personer med knäledsartros.
–Artrossmärta kommer ofta i skov, vanligtvis i samband med eller efter någon form av fysisk aktivitet. Efter en långpromenad, joggingtur eller skidsemester är det vanligt att personer med artros upplever smärta, säger Nils Inngul.
En lösning som underlättar vid knäledsartros och fysisk aktivitet
Össur har utvecklat Unloader One X, en ortos som avlastar den del av knäet som är drabbat. När Unloader One X avlastar knäet kan många återigen ha en aktiv livstil som innebär att man exempelvis kan promenera igen. Ett flertal kliniska studier visar att Unloader One X kan leda till ökad livskvalitet och minskad smärta bland personer som har knäledsartros.