Hem » Skelett och leder » Margaretha har levt med reumatism nästan hela livet
Sponsrad

- Jag vill leva livet och sjukdomen får aldrig stoppa mig. Margaretha Jälmby, 74 år, har levt med reumatism sedan hon var 16 år. Hon har prövat många olika behandlingar och levt ett aktivt liv.   

– Jag har varit sjuk många år men ändå kunnat leva bra med barn, jobb och resor. Det kommer hela tiden nya behandlingsformer och jag har alltid varit öppen för ny medicinering och fått fantastisk hjälp, säger Margaretha Jälmby.  

I 16-årsåldern fick Margaretha Jälmby ont i axeln och vaknade på nätterna av smärta som blev allt värre. Det tog två år innan hon blev diagnostiserad med reumatism.   

– Sjukdomen fanns inte i min familj och det var jobbigt att ingen visste vad det handlade om. Jag blev slussad runt i vården, man pratade om växtvärk och när jag fick kontakt med företagshälsovården blev jag uppmanad att äta 20–25 värktabletter om dagen. Räddningen blev när jag kom till reumatologen, berättar Margaretha Jälmby.  

Margaretha Jälmby

Foto: Privat

Många olika behandlingar har fungerat bra 

På reumatologkliniken fick Margaretha Jälmby kunskap om hur hon bäst kan ta hand om sina leder. De berättade vilka hjälpmedel som finns och om behandling både med långtidsverkande smärtstillande medicin och kortisonsprutor i inflammerade leder.   

– Jag blev väl omhändertagen och fick träffa kunniga läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och kuratorer var tredje månad. Det var fantastiskt att få den hjälpen, säger Margaretha Jälmby.  

Läkemedel gjorde Margaretha smärtfri  

Efter en tid fungerade inte den pågående medicineringen längre för Margaretha Jälmby. Hennes behandling blev ändrad till låga doser cellgifter och så småningom biologiska läkemedel.   

– De biologiska läkemedlen gav mig ett nytt liv utan smärta och inflammationer. Det var omvälvande och jag kände mig helt frisk. Efter tio år med behandlingen vande sig dock min kropp och nu fungerar medicinen inte längre, säger Margaretha Jälmby och fortsätter:   

– Behandlingen ändrade man då från en spruta i veckan till en tablett om dagen. Det var en stor fördel att slippa injektionerna. Sprutorna skulle alltid förvaras svalt och på rätt sätt och det var krångligt när jag till exempel skulle åka på behandlingsresor. Det är praktiska saker som betyder mycket i vardagen.  

Ser positivt på livet   

Margaretha Jälmby är mamma till tre barn, har barnbarn och innan pensionen arbetade hon heltid som lärare. Under mer än 50 år har hon sett utvecklingen i sjukvården inom reumatism och prövat många olika behandlingar.   

– Självklart har mina leder tagit skada av att jag har varit sjuk nästan hela mitt liv, men jag har aldrig varit nedstämd. Jag har alltid varit fast besluten att inte låta sjukdomen begränsa mig allt för mycket och har varit öppen för nya behandlingar som verkligen har förbättrat mitt liv. Jag vill kunna klara mig själv så länge som möjligt, umgås med mina barn, barnbarn, vänner och förstås resa. I takt med att behandlingarna blir allt bättre, förbättras mina chansen till att fortsätta ha en god livskvalitet, säger Margaretha Jälmby.  

Margaretha Jälmby vill uppmuntra andra som blivit drabbade av reumatism att inte ge upp och våga vara öppen för all sorts hjälp.   

– När man insjuknar finns det såklart en stor rädsla kring hur livet kommer att bli. Jag tror att det är viktigt att fortsätta leva och drömma om framtiden, acceptera hur livet ser ut och vara öppen för all sorts hjälp. Det finns bra behandling att få och livet är inte över, så ge inte upp!, säger Margaretha Jälmby. 

Nästa artikel