Hem » Skelett och leder » Artrit eller artros?
Skelett och ledhälsa

Artrit eller artros?

Foto: Shutterstock

Ledvärk – är det artrit eller artros och vad är skillnaden mellan dessa? Det är två helt skilda tillstånd, men ibland blandas begreppen ihop.

Artrit betyder inflammation i led. Artrit kan drabba en eller flera leder och vara akut eller kronisk. Inflammationen ger en öm, svullen, varm och ibland rodnad led och kan ha många olika orsaker. Vid akut påkommen artrit i en enstaka led misstänker man oftast gikt eller bakteriell infektion.

Den vanligast förekommande kroniska artritsjukdomen är ledgångsreumatism, reumatoid artrit, som drabbar ca 1% av befolkningen.

Symptomen vid sjukdomsstart är ofta smärta, svullnad i flera leder, trötthet och morgonstelhet. Tidig diagnos med snabbt omhändertagande inom reumatologisk specialistvård och tidigt insatt behandling med antireumatiska läkemedel är avgörande för att minska risken för framtida funktionsnedsättningar. Flera andra former av kronisk artrit behandlas inom reumatologisk specialistvård.

Artros är den vanligaste ledsjukdomen hos vuxna och den ökar med åldern. Nästan alla 70-åringar har artros i någon led. Ofta drabbas fingrar samt knä, höft och axel. Artros i ryggen, spondylos, är den vanligaste orsaken till kronisk ryggsmärta. Symptomen kan variera över tid, men det är vanligt med stelhet och smärta vid och efter stillasittande och belastning. Vilovärk och viss ledsvullnad förekommer. Jämfört med artrit så finns endast en mycket begränsad inflammation i leden. Riskfaktorerna för artros är ålder, ärftlighet, övervikt och tidigare skador i leden. I dagsläget finns ingen specifik läkemedelsbehandling mot artros, utan tillståndet behandlas i första hand med information och anpassad träning, såsom artrosskola eller fysioterapi. I vissa fall kan kirurgisk behandling vara aktuell.

Nästa artikel