Skip to main content
Hem » Sällsynta diagnoser » Marta åker Vasaloppet för att öka kunskapen om LAM
Sponsrad

2019 diagnostiserades Marta Ignasiak med Lymfangioleiomyomatos LAM, en sällsynt progressiv sjukdom som främst drabbar kvinnor i fertil ålder. Efter fyra års undersökningar hos olika läkare fick Marta till slut sin diagnos och tillgång till behandling som gör henne symtomfri.

LAM karakteriseras av en storskalig tillväxt av glattmuskelceller i lungorna som förstör lungvävnad och bildar cystor. De vanligaste symtomen är tilltagande andfåddhet vid ansträngning och lungkollapser med ansamling av luft i lungsäcken.

–Jag fick mitt första symtom 2015, då mina ben svullnade upp. Jag gjorde ett ultraljud på magen, då läkaren upptäckte en tumör i buken. Läkaren trodde först det var äggstockscancer, men det visade sig vara fel. Efter en semesterresa var jag svullen både i buken och benen. Jag blev dessutom lätt andfådd. Efter att ha slussats runt mellan en mängd olika specialistläkare fick jag till slut min diagnos 2019, säger Marta Ignasiak.

Vill öka kunskapen och stötta LAM-forskningen

Hon ordinerades en immundämpande behandling som gjorde henne symtomfri och möjliggjorde ett aktivt liv. Martas budskap till andra med LAM är att leva fullt ut varje dag och inte skjuta upp saker man gillar att göra på grund av sjukdomen.

–LAM är en underdiagnostiserad sjukdom. Det är viktigt för mig att bidra till en ökad kunskap om LAM så fler får rätt diagnos direkt. Jag har därför bestämt mig för att åka Vasaloppet för att samla in pengar till LAM-forskningen, säger Marta Ignasiak, som är aktiv i den ideella organisationen LAM Academy.

Next article