Skip to main content
Hem » nyheter » Thomas, 63, om livet med överaktiv blåsa: ”Det är inte lätt”
urininkontinens

Thomas, 63, om livet med överaktiv blåsa: ”Det är inte lätt”

man som tittar mot havet
I samarbete med: Astellas Pharma
Foto: unsplash
man som tittar mot havet
I samarbete med: Astellas Pharma
Foto: unsplash

Thomas Udsen, 63, kämpade med överaktiv urinblåsa i många års tid, och kände stark tabu kopplad till problemen. Som tur är finns behandlingar, om man känner igen sig i Thomas situation.

Känner du igen dig i Thomas historia? Ta reda på om du också lider av överaktiv urinblåsa genom ett enkelt test. Klicka här för att komma till testet.

63-årige Thomas Udsen kämpade med överaktiv urinblåsa under många års tid. I november 2018 uppsökte han till slut läkare för problemen.
– I början kom det bara några droppar kiss då och då, men med tiden hände det allt oftare. Till slut kunde jag inte gå särskilt länge alls utan att kissa på mig, och jag kunde inte hålla mer än två deciliter urin i urinblåsan, säger han.

Han berättar om hur besvären stör vardagslivet och innebär en massa extra förberedelser.
– Till exempel om jag ska träffa vänner eller köra bil långt. Och på natten måste jag gå upp flera gånger för att kissa, berättar Thomas.

Thomas känner starkt av tabun kopplad till inkontinens, och är inte bekväm att behöva prata om det annat än med sina närmaste.
– ­Jag har inte riktigt velat säga det till någon annan än familjen. Till exempel har jag en gammal vän som jag aldrig berättat för, men jag överväger faktiskt att göra det. För jag tycker att det är så negativt att det är så tabu att prata om inkontinens. Det kan hjälpa många om vi börjar dela kunskap om sjukdomen och prata mer med varandra om det, säger Thomas.

Det finns behandlingar

I Sverige finns det ett antal olika behandlingar som kan göra livet med överaktiv urinblåsa betydligt lättare. Om man känner igen sig i Thomas berättelse ska man inte tveka att boka ett läkarbesök i form av en snabb kontroll. Under besöket behöver man fylla i ett formulär om dryckes- och urineringsvanor för att läkaren ska kunna bedöma vilken typ av inkontinens man lider av, och vilken behandling som behövs.

Många blir positivt överraskade över vilken hjälp man faktiskt kan få, som gör att man kan leva livet fullt ut igen.

TESTA DIG: Klicka här för att ta reda på om du lider av överaktiv urinblåsa. Det tar bara några minuter och du får svaret direkt!

 URO_2020_0023_SE 11.2020

Next article