Hem » nyheter » Härligt härligt, men farligt farligt!
Sponsrad

Äntligen anar vi slutet på vintermörkret! Med ryggen mot en varm tegelvägg och näsan mot solen njuter vi av värmen som sakta tinar upp stela leder och ingjuter hopp i frusna själar.

Solen är så viktig för oss här i norr och sedan hednatiden har solens återkomst firats med riter och blot. Idag ser vi nog mest fram emot varma sköna dagar med tunna sommarkläder och bara ben. Kaffe i ett soligt hörn av trädgården, dagar vid havet, turer med båten. Vi gläds och känner oss och pånyttfödda. Sommarfräscha när huden antar en allt brunare ton – kanske efter några nätter med rött och svidande skinn.

Ingrid M. Rading
Melanomföreningen

Tills för snart 100 år sedan var idealet ett annat. Vit hy var fint och förnämt. Men med semestrar och bättre ekonomi ändrades idealet. Och när charterplanen började gå söderut om vintern blev solbränna en statusmarkör. Och så har det fortsatt. Brunast vinner!

Idag ser vi resultatet av vårt aningslösa solande. Solljuset är den främsta yttre riskfaktorn för malignt melanom, den mest dödliga formen av hudcancer som årligen skördar över 500 liv i Sverige. Enligt färsk statistik diagnostiserades 5546 personer med malignt melanom 2022. Sedan 1970 har sjukdomen blivit nästan 7 gånger vanligare och kurvan pekar allt brantare mot himlen.

Personer med hög utbildning och god lön brukar uppvisa mindre sjuklighet. Med melanom är det precis tvärtom. De som haft råd att resa till sol och värme på vintern drabbas i större omfattning.

Melanom är vanligare hos äldre, vilket inte är så konstigt eftersom UV-skadorna i huden ackumuleras. Trots årliga kampanjer från myndigheter och Melanomföreningen syns ännu ingen avmattning i ökningstakten hos personer över 50 år. Tvärtom. Äldre män är allra mest utsatta, troligen för att de inte tar hudförändringar på allvar. I gruppen över 75 år diagnostiseras nästan dubbelt fler män än kvinnor årligen med melanom. Tidig upptäckt är avgörande för chansen att bli botad. Även om nya behandlingar har revolutionerat melanomvården, kommer flertalet patienter med spridd melanomsjukdom att dö av sin cancer.

En konsekvens av den lavinartade ökningen av antalet melanomfall är längre väntetider och rusande kostnader inom vården. Trots det stimulerar staten aktivt solariesolning via det statliga Friskvårdsbidraget. Är detta verkligen rimligt? Strålsäkerhetsmyndigheten avråder i en skrivelse 2024-01-23 från användning av kosmetiska solarier på grund av risken för hudcancer.

Vi måste tänka om och inse att solbrun hud inte betyder hälsa och skönhet, utan en stor risk att dö i förtid av en lömsk och grym sjukdom. Så snälla, ha respekt för solen; skydda er med kläder och solkräm, njut i skuggan mitt på dagen! Och glöm inte att hålla koll på era hudförändringar.

Nästa artikel