Hem » Kvinnors Hälsa » Viktigt för kvinnor att känna igen symptomen för järnbrist
kvinnans hälsa

Viktigt för kvinnor att känna igen symptomen för järnbrist

Foto: Shutterstock

Ungefär var tredje fertil kvinna i världen är påverkad av järnbrist. Symptomen kan vara diffusa och skilja sig mellan kvinnor och behandlingen måste ofta individualiseras för att bli effektiv. 

Järnbrist kan ta sig uttryck på många olika sätt. Det har ofta att göra med hur snabbt järnbristen uppträder, det vill säga beroende på om den är akut eller kronisk.

– Akut järnbrist kan uppstå efter en förlossning och då kan du få symptom fast du egentligen inte har tappat mycket blod. Har du en kronisk järnbrist, kan kroppen kompensera ganska långt innan du får symptom. Vid kronisk järnbrist kan du dessutom bli deprimerad och nedstämd utöver de andra symptomen, säger överläkare och docent på Karolinska Institutet Helena Kopp Kallner.

Helena Kopp Kallner

Docent

Foto: privat

Kroppen kompenserar

När kroppen kompenserar för järnbrist spär den ut blodet och får hjärtat att slå snabbare. Det gör också att man vänjer sig vid ett lågt blodvärde och anpassar sig.

– Man går allt långsammare för att förhindra obehag. När du kommer till en doktor handlar besöket ofta om att först åtgärda järnbristen och sedan ta reda på varför du har järnbrist. Jag jobbar till exempel med kvinnor som tappar blod för att de menstruerar för mycket. Då behandlar vi först järnbristen och sedan åtgärdar vi orsaken bakom varför man blöder så mycket, säger Helena Kopp Kallner.

Inte slarva med kosten

Kvinnor löper större risk generellt eftersom de förlorar blod under menstruationen.

– Många unga kvinnor idag är dessutom väldigt hälsomedvetna. Utmaningen med exempelvis en vegansk diet är om man inte sköter den tillräckligt bra. Animalisk kost är järnrik och avstår man det måste man kompensera järnintaget med järnrik vegansk kost. I kombination med mensen kan dålig kost göra att kvinnor får järnbrist, som i sin tur leder till blodbrist. Det är förödande för unga kvinnor som ska orka med att prestera fullt ut i både skola och inom idrott, säger Helena Kopp Kallner.

Trött och svimfärdig

Vid minsta misstanke om järnbrist ska du söka hjälp hos sjukvården. Vissa symptom är mer diffusa, vilket gör att man inte går till doktorn, menar Helena Kopp Kallner.

– Det är lurigt för symptomen kan komma under en lång period. Man ska till exempel aldrig ha klumpar i mensblod eller blod i avföring. Är det för sent i förloppet och du svimmar ofta, så kan det gå så långt som att blodtransfusion behövs för att akut hämta upp blodvärdet. 

Individuell behandling

Det är viktigt att inte bara testa hemoglobin eller blodvärdet vid misstanke om järnbrist. Läkaren bör även kolla TBIC (total järnbindningsförmåga) och Ferritinvärden, så man har tillräckligt med järn i kroppen för att kunna vara säker på att blodvärdet är tillräckligt för just den personen.

– Mätskalorna för blodbrist är ibland inte helt tillförlitliga. Idag har vi mer och mer individuella reaktioner på hur mycket blod man ska ha i kroppen för att må bra. Det som är blodbrist för en person men behöver inte vara det för någon annan och därför är det också viktigt att få hjälp av din läkare för att hitta rätt behandling. Den individuella behandlingen måste utgå från orsaken till järnbristen, hur stort behovet är och vilka biverkningar man upplever, säger Helena Kopp Kallner.

Symptom

  1. Yrsel när du ställer dig upp
  2. Svaghetskänsla
  3. Krypningar i benen
  4. Onaturlig trötthet
  5. Du kan känna dig svimfärdig
Nästa artikel