I decennier har kvinnohälsa till stor del designats och utvecklats av män. Nu har en ny våg med kvinnor, däribland de fyra teknikvännerna med bakgrund från KTH och KI grundat Ovulai. De har utvecklat en plattform som ger kvinnor en starkare röst, mer information och kontroll över sin hälsa.
För tre år sedan grundades Ovulai av kvinnor som själva gick igenom besvär med deras hälsa. När Kristina, med bakgrund som kemiingenjör och studier i entreprenörskap slutade med hormonella preventivmedel fick hon problem med acne och en mens som aldrig kom. Samtidigt arbetade hon på ett MedTech-bolag där hon återförenades med sin gymnasiekompis Leyla som är civilingenjör inom bioteknik. Även hon led av kraftiga menssmärtor ovetande om att det kunde vara ett större problem. Som professionella problemlösare började Kristina och Leyla undersöka problemet. De slog sig ihop med Katarina, en biomedicinsk analytiker som förstod hur hormonhälsan fungerade och Sandra som kompletterade teamet med sin programmeringsbakgrund.
Ett gap som vi kan fylla
–Vi märkte att det fanns ett problem som vi ville lösa, säger Kristina.
De gjorde en datainsamling från olika kvinnogrupper på Facebook och insåg att 90 procent av innehållet var mens, gyn- eller hormonrelaterade problem. De blev chockade över att problemet var så stort, samtidigt validerade det vad de och deras vänner gick igenom. Största behovet såg de hos kvinnor som lever med kroniska tillstånd som endometrios, PCOS eller PMS/PMDS. Ofta tar det lång tid att få en diagnos och det saknas vägledning kring behandling.
Kvinnohälsa på en plattform
Med hjälp av teknik kan de nu hjälpa många kvinnor och även ge dem tillgång till evidensbaserad information. Det bästa de kan göra är att ge kvinnor kontrollen över kroniska gynekologiska tillstånd med början i PCOS. Idag lider 10–20% av kvinnor av syndromet PCOS (polycystiskt ovariesyndrom).
Vårt community är vår största styrka och dagliga inspiration till att fortsätta. Vi skapar framtidens lösning tillsam-mans med dem.
Kvinnor ska må bra och få rätt hjälp
– Vi vill sluta hela vårdkedjan och skapa en sammanhängande vård så kvinnor som lider får hjälp, information och kan må bra; det är en jämställdhetsfråga, säger Leyla.
Eftersom PCOS påverkar till exempel mens, kroppsbehåring, vikt och ger ångest och depression så krävs det att olika vårdinstanser samarbetar. Kroniska tillstånd som PCOS är något som vården inte alla gånger tar på allvar eller har utrymme att hjälpa till med. Även här vill de vara med och stötta vården. Första versionen av Ovulais PCOS-app erbjuder ett helhetsstöd med digitala program för kost, träning och mental hälsa. Ovulai har dessutom skapat ett PCOS-community på Instagram för att minska känslan av ensamhet.
Pionjärer som tror på systerskap
De kvinnliga grundarna tror på en ny våg inom FemTech för investerare som ser en lönsam affär. Samtidigt har de märkt att det inte är lätt att vara ett team av kvinnliga grundare, med utländsk bakgrund som söker kapital för en startup inom FemTech. Men de hoppas och tror att fler kvinnor efter dem vågar ta steget in till entrepenörsvärlden och få det enklare att skapa och förverkliga hälsofrämjande tekniklösningar. Kampen är värd att ta då de fått förtroende av kvinnorna i sitt community vars erfarenheter och systerskap gjort att Ovulai utvecklat en produkt för välmående – men de slutar inte här utan vill expandera till fler diagnoser.