Hem » Kvinnors Hälsa » Ofrivilligt urinläckage drabbar 2 av 5 svenska kvinnor – så kan man få hjälp
urininkontinens

Ofrivilligt urinläckage drabbar 2 av 5 svenska kvinnor – så kan man få hjälp

kvinnlig läkare och patient
I samarbete med: Astellas Pharma
Foto:
kvinnlig läkare och patient
I samarbete med: Astellas Pharma
Foto:

Inkontinens är ett utbrett folkhälsoproblem som många lider av i onödan. Det finns nämligen hjälp för att bli av med problemet – som kan förbättra livskvaliteten rejält.

Svara på 5 snabba frågor för att ta reda på om du lider av överaktiv blåsa. Du får svaret direkt!

Enligt undersökningar drabbar urininkontinens 40 procent av alla svenska kvinnor i klimakteriet*. En del kvinnor har det så besvärligt att det stör deras vardagsliv, men trots det söker få hjälp för besvären.

– Inkontinensbesvär är väldigt kopplat till skam, eftersom det är djupt inrotat i vår kultur att man inte kissar på sig. Många vet kanske inte heller om att det finns behandlingar. Men faktum är att alla kan bli bättre, säger Ane Krag Jakobsen, specialistläkare i urologi vid Perituskliniken i Lund.

Vanligaste formerna

Den vanligaste formen av urinläckage hos kvinnor är ansträngningsinkontinens. Det innebär att man lätt kissar på sig i samband med att man till exempel hostar, skrattar, tränar eller reser sig från sittande eller liggande. Läckaget beror på skada eller svaghet i bäckenbotten, eller att musklerna runt urinröret har försvagats. De vanligaste orsakerna är graviditet och förlossning, hög ålder eller övervikt.

– Den andra formen av läckage är trängningsinkontinens. Det beror på ofrivilliga sammandragningar av blåsmuskulaturen som man inte klarar av att hämma, vilket leder till att man kissar på sig. Det finns många olika orsaker, till exempel neurologiska sjukdomar, eller att blåsans funktion har försämrats med åldern, säger Ane Krag Jakobsen.

Är du en av 500 000 svenskar som lider av överaktiv blåsa? Gör vårt snabba test här och få svaret direkt!

Så får man hjälp

Som tur är behöver man inte lida i det tysta – det finns behandling att få som redan har hjälpt många att bli bättre. Vilken behandling man erbjuds beror på om man lider av ansträngningsinkontinens eller trängningsinkontinens.

– För båda typerna provar man ofta bäckenbottenträning eller blåsträning. Jag är positivt överraskad över hur bra effekt det ger för många, säger Ane Krag Jakobsen.

Om det inte ger resultat finns olika läkemedel, eller också kan man behöva opereras. Om man lider av ansträngningsinkontinens kan man genomgå en så kallad tvt-operation. Då fästs en lyftsele under urinröret som stödjer och ersätter vävnaden som skadats.

– Många kvinnor blir av med sina besvär tack vare operationen, säger Ane Krag Jakobsen.

Är du en av 500 000 svenskar som lider av överaktiv blåsa? Gör vårt snabba test här och få svaret direkt!

Källa: SBU. Rapportnr: 219

URO_2020_0022_SE 11.2020

Nästa artikel