Hem » nyheter » Gynekologen om tabubelagda sjukdomen: ”Dröjer år innan man söker hjälp”
urininkontinens

Gynekologen om tabubelagda sjukdomen: ”Dröjer år innan man söker hjälp”

I samarbete med: Astellas Pharma
I samarbete med: Astellas Pharma

Enligt undersökningar tar det i genomsnitt 5 år för kvinnor att söka hjälp för överaktiv urinblåsa. Det beror på att man känner skam, menar Maria Jarkander-Rolff, gynekolog på Octaviakliniken i Stockholm, som dagligen träffar kvinnor som lider av problemet.
– Det finns flera effektiva behandlingsmetoder som kan bota eller ge stor förbättring, säger hon.

TEST: Ta reda på om du är i riskzonen för urininkontinens och bör uppsöka läkare – du får svaret direkt.

Omkring 500 000 svenskar* lider av urininkontinens, varav de flesta är kvinnor. Trots att problemet är mycket vanligt, känner många skam och undviker därför att prata om det.
– Ofta dröjer det år innan man söker hjälp. Som kvinna vill man känna sig fräsch, och upplever därför att det är pinsamt att kissa på sig. Man vill absolut inte kännas vid det, säger Maria Jarkander-Rolff.

Två typer av inkontinens

Det finns två huvudtyper av inkontinens; ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. Den förstnämnda typen är vanligast hos yngre kvinnor som genomgått graviditet och innebär att man lätt kissar på sig i samband med att man till exempel hostar, skrattar, nyser eller tränar. Ett typiskt tecken är att det kommer små skvättar urin utan att man känner sig kissnödig.

Vid trängningsinkontinens känner man istället ett akut behov av att kissa och har svårt att hålla sig. Det beror på ofrivilliga sammandragningar av blåsmuskulaturen som man inte klarar av att hämma, vilket leder till att man kissar på sig. Problem med överaktiv blåsa ökar med stigande ålder.

Läcker du urin? Svara på 5 frågor och se om du behöver uppsöka läkare.

”90 procent blir fria från symtom”

Beroende på vilken typ av inkontinens man lider av finns effektiva behandlingsmetoder.
– För ansträngningsinkontinens är bäckenbottenträning en första åtgärd. I många fall går man vidare med en slyngoperation där vi ser fantastiska resultat, över 90 procent av kvinnorna blir botade. Vi utför cirka 250 inkontinensoperationer per år på Octaviakliniken, säger Maria Jarkander-Rolff.

Behandling av trängningsinkontinens inleds med bäckenbotten- och blåsträning, ofta i kombination med läkemedel som lugnar blåsan.

Första steget för att få hjälp

Att uppsöka läkare kan göra stor skillnad om man lider av urinläckage. Läkaren kommer att be dig fylla i ett formulär som visar dryck- och urineringsvanor som man tar med till besöket, samt ett urinprov.
– Det är en jättebra utgångspunkt för oss som gör att vi kan bedöma vilken typ av inkontinens man lider av och vilken behandling som ska sättas in. Jag uppmanar alla med symtom att våga ta steget och söka hjälp, säger Maria Jarkander-Rolff.

Vem bestämmer – du eller din blåsa? Svara på 5 frågor och få svaret här.

*Källa: SBU, behandling av urininkontinens. Rapportnr: 143

URO_2020_0033_SE 12.2020

Nästa artikel