Hem » Kvinnors Hälsa » ”Mycket kvar att göra, så vi fortsätter vårt arbete”
Kvinnors Hälsa

”Mycket kvar att göra, så vi fortsätter vårt arbete”

sjukhussäng
sjukhussäng
Foto: Unsplash

När jag intervjuade Alexandra Charles för några år sedan berättade hon att i stort sett all medicinsk forskning bedrivs på hanmöss. Redan i de kliniska faserna av läkemedelsforskning anpassas läkemedel därmed till män.

I försök görs på hur honor reagerar på samma substans och dosering. Ojämlikheten mellan män och kvinnor i samhället som stort återfinns även inom hälso- och sjukvården. Det här går att förändra men det krävs aktivt arbete, inte bara medvetenhet, sa Alexandra då. 

Sätter kvinnan i fokus

Hon säger det fortfarande, flera år senare. 1998 grundade hon den ideella medlemsorganisationen 1,6 miljonerklubben som under sina drygt 20 år både verkat folkbildande och bidragit till forskning genom insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa. Hela sju miljoner i insamlade pengar har det hunnit bli, pengar som öronmärkts för forskning med fokus på kvinnors hälsa. Red Heart Study, med fokus på kvinnors hjärthälsa, är ett exempel.

alexandra charles

Alexandra Charles

Ordförande, 1,6 Miljonerklubben

Foto: Angelica Engström

– 1,6 miljonerklubben är inte en patientorganisation utan en kvinnohälsoorganisation. Vår uppgift är att sprida kunskap, bilda opinion för men också finansiellt stödja forskning på kvinnors hälsa. Vårt fokus är förebyggande hälsoarbete utifrån ett brett perspektiv. Hälsa är ett brett område så därför verkar vi också brett, säger Alexandra Charles.

Alexandra Charles ser att pandemin har negativa konsekvenser på den psykiska hälsan som redan innan pandemin utvecklades negativt.

– Arbetet för psykisk hälsa är viktigare än någonsin, och vi behöver ytterligare stärka vårt arbete framöver, tillsammans med intresseorganisationer inom ämnet.

I oktober hålls den årligt återkommande galan Mental Health Evening som arrangeras tillsammans med Fonden för Psykisk hälsa som ett webinarium med temat ”Tillsammans mot depression”. Evenemanget gästas av experter och ambassadörer, och lyfter depressionen som folksjukdom och hur den kan behandlas. 

Det lilla spelar roll

Men för klubben är det också viktigt att lyfta goda krafter, inte bara problemen som vi vet finns. För många har Sofia Åhman varit en särskilt lysande ljuspunkt under ett annars ganska mörkt 2020. Sofia är idrottsläraren och träningsexperten som fått otaliga hemmasittare att träna varje morgon sedan Corona slog till. Med ett stort leende. Därför utses hon till Årets Hälsohjälte 2020. Hon har bidragit till att göra det lite lättare när allt känns väldigt svårt.

– Jag är stolt över mycket från de här drygt 20 år som varit men kanske mest att vi visat att genom att bidra kan du göra skillnad. 1,6 miljonerklubben har varit med och bidragit till att kvinnors hälsa hamnat på agendan och till framsteg inom forskningen. På senare tid har vi anpassat oss och blivit mer digitala, och därmed kan vi nå ut till fler. Det finns mycket kvar att göra, så det finns inget annat än att fortsätta vårt arbete, avslutar Alexandra Charles. 

Nästa artikel