Hem » Kvinnors Hälsa » Låt oss tala om kvinnohälsa
Kvinnors Hälsa

Låt oss tala om kvinnohälsa

Kvinnohälsa
Kvinnohälsa
Foto: Tim Sobek

Mia Lundin, specialistsjuksköterska inom gynekologi och obstetrik och grundare av HerCare tar tillsammans med entreprenören Anitha Clemence bladet från munnen och sprider viktig kunskap till kvinnor om hälsa och den hormonella symfonin i kroppen.

Kvinnor har en fantastisk hormonell symfoni som förbereder livmodern på graviditet cirka 450 gånger under livet i samband med ägglossning. Symfonin rubbas lätt av stress eller om du inte mår bra av andra orsaker. Det rubbade samspelet mellan hormoner och signalsubstanser kan orsaka att det kvinnliga systemet stänger av. Det är kroppens egen försvarsmekanism, säger Mia Lundin. Att ha ett system som säger ifrån vet Anitha Clemence allt om. Hon jobbade hårt och var ”den duktiga flickan” samtidigt som hon genomgick en skilsmässa. Hennes föräldrar drabbades av demens och hon blev ensamstående med logistiken kring barnen varannan vecka och vården av föräldrarna. Hon får inflammation i kroppen, får svårt att sova, går upp i vikt och måendet pendlar mellan euforiska toppar och djupa mörka dalar. Anitha gräver ner sig i jobbet och tränar allt hårdare. På en semester börjar hon hosta och upptäcker en golfbollsstor knöl på struphuvudet. Det visar sig vara en cysta som påverkar hennes ämnesomsättning.

– Det tog mig sedan två till tre år att hitta balansen igen genom rätt kost, återhämtning och träning. Jag hade hållit på med periodisk fasta, vilket är en katastrof för kvinnokroppen. All forskning kring fastan är gjord på män. För kvinnor töms depåerna.

Tänk att jag är 43 år gammal och har så dålig koll på min egen kropp, säger Anitha.

Sprida kunskap om kvinnohälsa

Mia Lundin som har mer än 30 års erfarenhet av att arbeta med kvinnohälsa i USA berättar att hennes aha-upplevelse kring kvinnokroppen kom när hon själv drabbades av en förlossningsdepression. Hon drabbades av ångest, tappade i vikt och förlorade kontrollen över sina känslor. Vändningen kom när hon fick en spruta med progesteron. Plötsligt försvann ångesten och oron helt under ett par dagar. Upplevelsen triggade hennes intresse att ta reda på hur våra kvinnliga könshormoner påverkar signalsubstanserna. Men framför allt drivs hon av att hjälpa kvinnor att förstå sin kropp, sina hormoner och sitt mående under menscykeln och de olika hormonella faserna kvinnor går igenom; PMS, förklimakteriet, klimakteriet och tiden efter en förlossning.

– För mig är det viktigt att kvinnor ställer sig frågan: Varför mår jag som jag mår? Vilka är de underliggande orsakerna till måendet? säger Mia. I Sverige finns ett enormt behov att optimera kvinnohälsan eftersom fler och fler blir utbrända, lider av PMS, förklimakteriet och klimakteriebesvär. På HerCare jobbar hon och hennes team bestående av läkare, gynekologer, barnmorskor, näringsterapeuter och samtalsterapeuter med en helhetssyn där de både lyssnar, undervisar, diagnostiserar och vägleder kvinnor till en optimerad hälsa.

Hjärtsjukdom är bland de vanligaste dödsorsakerna bland kvinnor, och det är viktigt att fånga upp vad som kan bli kroniska sjukdomar tidigt och att sätta in förebyggande åtgärder i god tid.

– Precis som vi servar vår bil en gång om året på samma sätt borde vi tänka kring vår hälsa och gå igenom årliga hälsokontroller som inkluderar både blodprover och undersökning. Om du tillexempel har D-vitamin, B-12 eller järnbrist så kan det leda till trötthet och de där andra markörer i provsvaren kan indikera inflammation, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom och prediabetes, menar Mia.

Förstå kroppen och dess signaler

Kvinnohälsa

När Anitha mötte Mia på en av hennes föreläsningar insåg de snabbt att de ville få ut ordet och kunskapen om kvinnohälsa. Anitha poddar därför tillsammans med HerCare i projektet ”Kvinnohälsa under livet”. Hon intervjuar kända svenska kvinnor med olika upplevelser i allt från sexlust till fertilitet till PMS.

– Min förhoppning är att vi kan bidra till att stigmat försvinner och att kvinnor börjar prata mer och inte lider i det tysta. Kvinnovården får inte vara ett underprioriterat område, säger Anitha. I podden reds olika begrepp ut och definierar psykisk hälsa snarare än ohälsa, hormonell balans, stress och kost.

 – Det finns hjälp att få. Ge inte upp även om du inte hamnar rätt i vården med en gång. Fortsätt söka för du känner din kropp bäst. Framför allt ge kroppen tid till återhämtning och självomhändertagande, avslutar Mia.

Nästa artikel