Hem » Kvinnors Hälsa » Kvinnor och särskilda riskfaktorer för högt blodtryck
Sponsrad

Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är den enskilt största faktorn som orsakar hjärt-kärlsjukdomar. Bara i Sverige har cirka 2 miljoner människor högt blodtryck och studier visar att endast 1 av 5 får blodtrycket under kontroll. Det är därför viktigt att hålla koll på blodtrycket och förstå vilka riskfaktorer som finns så att man kan upptäcka det tidigt och behandla det. 

De särskilda riskfaktorerna för kvinnor 

Orsakerna till högt blodtryck tros vara genetiska faktorer i kombination med livsstilsfaktorer. Men det finns även särskilda riskfaktorer som man som kvinna behöver känna till så att man kan hålla extra koll på blodtrycket.

“Eftersom en person med högt blodtryck ofta saknar symtom är det viktigt att känna till riskfaktorerna så att man vet om man borde hålla extra koll på sitt blodtryck”, säger Peter Giesecke, hjärtspecialist och verksamhetschef på Blodtrycksdoktorn.

Peter Giesecke

Hjärtspecialist och verksamhetschef, Blodtrycksdoktorn.

Foto: Blodtrycksdoktorn

Om du äter p-piller

Blodtrycket kan öka något vid användning av så kallade kombinerade p-piller, som består av könshormonerna östrogen och gestagen. Det är därför viktigt att kontrollera blodtrycket före och efter påbörjad behandling. Om man får markant förhöjt blodtryck under användandet är det viktigt att man slutar med p-piller. Om du äter p-piller och är osäker så prata med din gynekolog eller barnmorska. 

Om du hade högt blodtryck under graviditeten

Ungefär 8-10% av gravida kvinnor får högt blodtryck under graviditeten. Bakomliggande orsaker är sannolikt en viss ärftlighet men risken ökar också om man är äldre, överviktig och gravid med tvillingar eller fler barn. Efter graviditeten normaliseras blodtrycket men det många inte vet är att studier visar att denna gruppen av kvinnor har fyra gånger så stor risk att få högt blodtryck 10 år senare i livet. Om man tillhör denna gruppen bör man därför kolla sitt blodtryck regelbundet, gärna en gång per år men åtminstone vartannat år i förebyggande syfte.

Förändringar i kroppen efter klimakteriet

Under klimakteriet förändras hormonerna i kroppen vilket också kan leda till viktökning. Hormonförändringarna i sig kan medföra att blodtrycket blir mer känsligt för saltintag från maten vilken i sin tur kan leda till ett högre blodtryck. Vissa hormonbehandlingar kan också höja blodtrycket. 

Vad kan man själv göra? 

Det enda sättet att säkert veta om du har högt blodtryck eller inte är att mäta det. Det kan du göra på t.ex. din vårdcentral, hemma om du har en blodtrycksmätare eller på vissa apotek.

Om Blodtrycksdoktorn

Blodtrycksdoktorn är en svensk vårdgivare som startades 2017 och behandlar personer med högt blodtryck. Med en blodtrycksmätare, specialistläkare och kontinuerlig uppföljning och stöd via appen hjälper vi människor att få kontroll på sitt blodtryck hemifrån. Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är den enskilt största orsaken till hjärt- och kärlsjukdom och förtida död i världen. Bara i Sverige har cirka 2 miljoner vuxna högt blodtryck och endast 1 av 5 får blodtrycket under kontroll. Det ska vi ändra på!

Källor

https://assets.ctfassets.net/vsg3mjkzpeus/158ipV6q0zEwbu6zIx34db/8a67830d4925edb17ab7d34abaa5ce3e/Blodtryck_skrift_2021.pdf

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/menopause-and-high-blood-pressure/faq-20058406

https://ki.se/forskning/komplikationer-under-graviditet-okar-risk-for-senare-sjukdom

https://www.everydayhealth.com/hypertension/number-pregnant-women-with-high-blood-pressure-rises-more-than-since-study-finds/

Nästa artikel