Anna-Sofia Melin
Gynekologläkare och endometriosspecialist.
Foto: Kickan Nikolic
Var tionde kvinna drabbas av den kroniska sjukdomen endometrios. Ändå är kunskapen om den vanliga kvinnosjukdomen förvånansvärt låg. Alltför få kvinnor får korrekt hjälp och gehör för sina besvär.
Svår smärta vid ägglossning och kraftiga blödningar och smärta även vid menstruation är vanliga symptom på den kroniska sjukdomen endometrios. Den drabbade kvinnan kan ha besvär några dagar eller så mycket som upp till två till tre veckor varje månad. Andra vanliga symptom vid sjukdomen är smärta som strålar ut i benen innan mens, ont vid toalettbesök samt besvär vid samlag. Trots att det är relativt lätt att ställa diagnosen endometrios är det alldeles för få kvinnor som får rätt diagnos menar Anna-Sofia Melin, gynekologläkare och endometriosspecialist i Stockholm.
– Jag har träffat många kvinnor som när de kommer till mig har valsat runt i vården och inte fått den hjälp de behöver. Det är märkligt eftersom det oftast inte behövs många frågor för att fastställa att en kvinna har endometrios.
Ingen frågar om mensvärk
Anna-Sofia Melin menar att det generellt är alldeles för få läkare som ställer direkta frågor om mensvärk.
– Det är anmärkningsvärt och konstigt med tanke på att hälften av befolkningen har mens. På något vis finns det en generell uppfattning inom vården och samhället i stort att en kvinna ska tåla och acceptera mensvärk vilket är högst olyckligt. Alldeles för många lider i tysthet och ber inte om hjälp för att de tror att smärtan och besvären är normala. Och hur ska man veta vad som är normalt om ingen pratar om det?
I hälsoenkäten som går ut i skolorna i årskurs åtta och nio finns exempelvis flera frågor om testiklar men endast en fråga om mens.
– Okunskapen och ointresset är stor. Det tas ingen hänsyn till menstruella besvär. Är en tjej borta från skolan några dagar varje månad vid samma tidpunkt bör omgivningen reagera. Elevhälsan spelar en viktig roll och det är dags att prioritera frågor som rör menstruationen.
Har man värk och problem som begränsar vardagen bör man uppsöka en ungdomsmottagning eller vårdcentral snarast. Det finns behandling att få.
Mensbesvär negligeras
Det finns kvinnor som tampas med outhärdlig smärta som ofta också leder till ångest och depression vilket det finns vetenskapliga studier om.
Samhällets inställning gör att de biter ihop, härdar ut och till slut går in i väggen och inte ens då får de den hjälp de behöver.
– Samhällets inställning gör att de biter ihop, härdar ut och till slut går in i väggen och inte ens då får de den hjälp de behöver. Så ska det inte vara att ha mens. Det behövs speciell behandling, vanliga värktabletter hjälper inte mot den här typen av smärta.
Det står klart att problemet måste definieras och samhällets attityd ändras, och det omgående.
Ett fortsatt tabubelagt ämne
Varför är kvinnors mens ett fortsatt tabubelagt ämne? Anna-Sofia Melin menar att det historiskt och kulturellt alltid varit ett känsligt samtalsämne. I andra länder är kunskapen om endometrios större, Sverige ligger kunskapsmässigt efter i jämförelse. Kan det vara så att jämställdhetsivern och unisexvärderingarna gått så långt att kvinnors problem inte får något utrymme?
– Endometrios är en kvinnosjukdom och därför prioriteras den inte.
Dags att prata mens
Det är hög tid att prata öppet om mens och höja den allmänna kunskapen. På sitt instagramkonto endometriosdoktorn skriver Anna-Sofia Melin om sjukdomen och i dagsläget har hon över 4000 följare.
– Jag skapade kontot för att öka kunskapen om endometrios. Det har blivit ett forum där man delar erfarenheter och även stöttar varandra. Ingen ska behöva lida vid varje menstillfälle när det dessutom finns behandling att få. Sjukvården i Sverige borde kunna bättre än så!