Skip to main content
Hem » Kvinnors Hälsa » Vi måste sluta misstro hormonella preventivmedel
Preventivmedel

Vi måste sluta misstro hormonella preventivmedel

preventivmedel
preventivmedel
Foto: Getty Images
avatar

Helena Kopp Kallner

Överläkare, gynekolog, Kvinnokliniken, Danderyds Sjukhus AB.

Foto: Danderyds Sjukhus AB

Sverige är det land där användandet av hormonella preventivmedel minskar mest. Många kvinnor väljer av rädsla, misstro och brist på kunskap bort det som alternativ helt i onödan då de vetenskapligt bevisade hälsofördelarna är många.  

Rädslan för hormonella preventivmedel är obefogad, vården har stor kunskap om alla alternativ och erbjuder bra rådgivning. Rädslan leder till att många kvinnor avstår från preventivmedel trots att de har ett behov, som att skydda sig mot graviditet, minska kraftig mensvärk eller för att behandla endometrios. Är vi i Sverige för påverkade av media och privata åsikter utan vetenskaplig grund för att kunna välja rätt preventivmedel?

Bevisade positiva hälsoeffekter

Information om hormonella preventivmedel läses med en generell misstro, att saker döljs eller att all fakta inte ligger på bordet. Det finns en oro kring biverkningar och otillräcklig fakta som gör att de bevisade positiva egenskaperna hamnar i skymundan.

– Jag får ofta höra att ”man vet så lite om långtidseffekterna av hormonella preventivmedel”. Men det är helt fel, vi har otroligt mycket positiv långtidsinformation om just preventivmedel. Till exempel från kvinnor som har använt hormonella preventivmedel sedan 60-talet, säger Helena Kopp Kallner, Överläkare på Kvinnokliniken Danderyds Sjukhus.

Behandlar endometrios

En av de positiva aspekterna med hormonella preventivmedel är att de fungerar som behandling för endometrios. När en kvinna har kraftig mensvärk finns det risk för endometrios och får man behandling tidigt slipper man oftast långsiktiga konsekvenser. Eventuell endometrios kommer då inte ge några besvär.

Kraftig mensvärk ska alltid behandlas – innan den ger andra symptom.

– Vill du däremot ha en diagnos krävs ofta att du måste gå obehandlad för att låta endometriosen utvecklas så att man kan se den på ultraljud eller vid titthålskirurgi. Risker med det är exempelvis sammanväxningar i buken och infertilitet. Därför ska kraftig mensvärk alltid behandlas – innan den ger andra symptom, säger Helena.

Informationskällor att lita på är a och o

Unga kvinnor som söker information om preventivmedel vänder sig till vänner, ungdomsmottagning och kanske allra vanligast, till mamma och pappa ibland såklart. Därför är det otroligt viktigt att även föräldrar skaffar sig kunskap. Mycket har förmodligen hänt sedan man som förälder sökte information om preventivmedel senast och många skrönor från förr får leva vidare genom generationer.

– Det finns så mycket vi kan göra för att öka kunskapen. På ungdomsmottagningar skulle man kunna arrangera informationskvällar om preventivmedel för föräldrar till exempel. Det är mammorna som ofta säger nej till hormonella preventivmedel åt sina döttrar. För mig är det helt obegripligt, sett till de positiva hälsoeffekter som finns, säger Helena.

Aktörer som gynekolog- och ungdomsmottagning, RFSU, 1177 Vårdguiden och Läkemedelsverket är alla bra objektiva källor som har information kring de olika preventivmedlen.

Att tänka på inför val av preventivmedel

  • Läs på om de alla olika metoder och sök objektiva vetenskapliga källor
  • Lyssna på poddar, läs artiklar och prata med andra kvinnor
  • Våga fråga en expert om du känner dig osäker
  • Om något inte funkar för just dig – prata med en gynekolog eller barnmorska och byt skydd
  • Lyssna på och förstå din egen kropp. Vilket behov av preventivmedel har just du?
  • Fundera på vad du gör om du blir gravid!
Next article