Hem » Kvinnors Hälsa » Hur viktig är vår tarmflora?
Kvinnors Hälsa

Hur viktig är vår tarmflora?

tarmflora food pharmacy
tarmflora food pharmacy
Lina Nertby & Mia Clase, Grundare av FoodPharmacy. Foto: Andreas Lind

Vår tarmflora består utav miljontals goda och onda bakterier. Mycket av den mat vi idag äter göder de onda bakterierna och leder till en fattigare tarmflora. Tar du kosttillskottet probiotika tillför du goda bakterier och stärker din tarmflora.

Tarmfloran är ett av världens hetaste forskningsämne idag.

Generellt sett har tarmfloran försämrats i vår del av världen i jämförelse med våra förfäders, dels i artrikedom och dels i antal goda bakterier, berättar Lina Nertby på FoodPharmacy. En bov är den processade och fiberfattiga maten, det som vi kallar för skräpmat, som göder de onda bakterierna och försvagar vår tarmflora.

Majoriteten av de sjukdomar vi drabbas av idag och som leder till en för tidig död är livsstilsrelaterade sjukdomar.

Dagligen hittar forskare kopplingar mellan tarmflora, hälsa och välmående. Har man en rik tarmflora har man oftast en god hälsa och vice versa.

– Majoriteten av de sjukdomar vi drabbas av idag och som leder till en för tidig död är livsstilsrelaterade sjukdomar. Enligt Livsmedelsverket riskerar 25 procent av Sveriges befolkning att dö i förtid enbart på grund av dålig kost. Kosten, tillsammans med motion, är en otroligt viktig del av vårt välmående och det i sin tur påverkar vår tarmflora.

Probiotika stärker tarmfloran

Goda bakterier får du i dig genom att äta växtbaserad mat. Många stöttar med ett tillskott av probiotika.

– Probiotika är ett samlingsnamn för tillskott av goda bakterier. Dessa har flera viktiga arbetsuppgifter, allt från att bryta ned näringen i maten, täta tarmväggarna till att skydda oss mot parasiter och onda bakterier.

Framförallt är det viktigt att stötta tarmfloran med probiotika under en antibiotikakur.

– Under en antibiotikakur dödar man i princip nästan alla bakterier, onda som goda. Därför är det är otroligt viktigt att stötta med goda bakterier både före, under och efter en antibiotikakur. Forskning visar att de som tar en antibiotikakur försvagar sitt naturliga skydd och då är det lätt att bli sjuk igen.

Mia Clase & Lina Nertby, Grundare av FoodPharmacy. Foto: Andreas Lind

Probiotika i förebyggande syfte

Probiotika är idag en miljardmarknad. Men det är fortfarande ett nytt forskningsområde med stor potential.

– Tack vare forskning och den nya teknologin tror jag att det i framtiden kommer vara möjligt att skräddarsy en förebyggande vård, där probiotika kommer att vara en av flera komponenter.

Nästa artikel