Hem » Intimhälsa » Lid inte i det tysta
Intimhälsa

Lid inte i det tysta

Bildkälla: Shutterstock

Torra slemhinnor kan ge smärta och göra så att lusten släcks, ofta är orsaken östrogenbrist. Hälften av alla kvinnor mellan 51 och 60 år som genomgår klimakteriet drabbas. Angelica Lindén Hirschberg, professor i Gynekologi hjälper till att förklara symtom, orsaker och behandlingar.

När östrogenproduktionen minskar kan slemhinnorna bli torra och man kan uppleva smärta vid samlag. Många upplever blödningsrubbningar, värmevallningar och sömnstörningar. Till skillnad från värmevallningar, som försvinner efter klimakteriet, brukar problemen med torrhet i underlivet bestå.

– Sök vård vid symptom och när det påverkar livskvalitén. Det är viktigt att kvinnor förstår att de inte ska skämmas och att symptomen inte är banala. Vid kontinuerlig och livslång behandling kan torra slemhinnor återställas, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Angelica Lindén Hirschberg

Professor i Gynekologi.

Foto: Sofia Nahringbauer

Lokal behandling med östrogen

Om man främst lider av torra slemhinnor, samlagssmärta och urinvägsinfektioner brukar hon rekommendera lokalt östrogen eller icke-hormonell behandling som till exempel fuktgivande kräm och glidmedel.

Behandlingen sker med vaginaltablett, vaginalring, kräm eller vagitorium som innehåller en låg dos östrogen. Lokalt östrogen motverkar även lokala infektioner som till exempel slidkatarr samt urinvägsbesvär. Lokalt östrogen innebär ingen ökad risk för cancer.

Systemisk behandling påverkar hela kroppen

– Om kvinnan lider av klimakteriebesvär i form av värmevallningar, svettningar och sömnstörningar då är systemisk behandling med östrogen att föredra då den är mest effektiv, säger Angelica Lindén Hirschberg.

– Vid intag av östrogen i tablett, spray, gel eller plåsterform så påverkas hela kroppen. Östrogenbehandlingen måste kombineras med gulkroppshormon om kvinnan har kvar sin livmoder. Till skillnad från lokal behandling, finns det en något ökad risk för bröstcancer med systemisk behandling av östrogen och gulkroppshormon, där risken ökar med behandlingstiden, menar hon.

DHEA –ett komplement

DHEA är ett steroidhormon som produceras i binjurarna, och som omvandlas till östrogen och testosteron i kroppens celler. Vid stigande ålder så sjunker hormonnivåerna i kroppen. Man har sett att behandling med DHEA i vagitorium har hjälpt kvinnor med till exempel torra slemhinnor. I dagsläget pågår studier som jämför effekterna med lokalt östrogen, men det är oklart om lokalt DHEA har några fördelar i jämförelse.

Det viktigaste är att kvinnor söker hjälp så att de kan få de behandlingsalternativ som passar bäst, avslutar Angelica Lindén Hirschberg.

Nästa artikel