Skip to main content
Hem » Intimhälsa » Järnbrist är vanligare bland kvinnor i fertil ålder
Intimhälsa

Järnbrist är vanligare bland kvinnor i fertil ålder

Bildkälla: Shutterstock

Järnbrist är vanligare än man kan tro bland kvinnor i fertil ålder. Det är dock inte alltid så lätt att själv upptäcka järnbristen. Ibland har även sjukvården svårt att diagnostisera patienter med järnbrist.

– Jag träffar många kvinnor som har tomma eller mycket låga järndepåer. De har inte så sällan varit på vårdcentralen först utan att man har identifierat eller behandlat järnbrist då de samtidigt fortfarande har hyffsat blodvärde. Eftersom järnbrist många gånger leder till trötthet, håglöshet och nedstämdhet så är det viktigt att den upptäcks och behandlas, säger Jan Wesström, överläkare på Kvinnokliniken vid Falu Lasarett.

Jan Wesström Överläkare Medicine Doktor Kvinnokliniken Falu Lasarett & Centrum för Kliniks Forskning Dalarna

Jan Wesström

Överläkare Medicine Doktor Kvinnokliniken Falu Lasarett & Centrum för Klinisk Forskning Dalarna

Foto: Jessica Palm 

Inget självklart samband med blodbrist

Han anser att läkare och sjuksköterskor på vårdcentraler runtom i landet behöver ökad kännedom om att järnbrist kan uppstå hos kvinnor utan att de samtidigt drabbas av blodbrist. Kroppens järnnivåer hinner ofta minska relativt mycket innan man konstaterar blodbrist. Järn behövs inte bara för att öka blodvärdet utan det behövs också för att bilda så kallade transmittorsubstanser som dopamin och serotonin. Dessa transmittorsubstanser har betydelse för välmående.

En väl sammansatt och varierad kost är förstås viktig för att förebygga järnbrist, men Jan Wesström påpekar att det ofta kan vara svårt för kvinnor att få i sig tillräckligt höga järnhalter via den mat man äter. Ett tillskott av järn behövs ofta, inte minst för att förebygga järnbrist.

Bra järnvärden särskilt viktigt under graviditeten

Den vanligaste ordinationen vid järnbrist är järntabletter, men det kan ta ett drygt halvår innan en kvinna med järnbrist har återställt sina järnvärden till mer normala nivåer, om järntabletter inte hjälper kan läkare ordinera intravenöst järntillskott. Kvinnor som är eller försöker bli gravida har särskilt goda skäl att regelbundet ta järntabletter. Bra järnvärden är nämligen viktigt för att man ska kunna bibehålla orken och en hög energinivå såväl under som efter graviditeten.

– Om man exempelvis konstaterar järnbrist hos en kvinna som är i graviditetsvecka trettio eller senare så rekommenderas ofta intravenöst järn eftersom kvinnan inte hinner återställa sina järndepåer tills det är dags för förlossning.

Det är viktigt att ha bra järnvärden vid förlossningen eftersom kvinnor ofta förlorar en del blod då. Forskning visar dessutom att järnbrist hos en gravid kvinna kan överföras till barnet, säger Jan Wesström.

Next article