Hem » Intimhälsa » Barnmorskans råd för hur du hanterar herpes: Gör en plan för sexlivet
Intimhälsa

Barnmorskans råd för hur du hanterar herpes: Gör en plan för sexlivet

Kajsa Hagstrand. Foto: Ellen Westerlund

Herpes är en av våra vanligaste könssjukdomar och många har herpes utan att ens veta om det. Trots det orsakar sjukdomen ofta mycket oro. Både för att få den och för att föra den vidare.

Herpes är så oerhört vanligt och det är synd att det fortfarande är så skamfyllt och tabubelagt. Om alla som har herpes visste om det så är jag säker på att mycket av det stigma som finns skulle försvinna, säger Kajsa Hagstrand, barnmorska på RFSU-kliniken.

Herpes är ett virus som kan sätta sig både på läpparna och på könet där det orsakar blåsor eller sår.

– Herpes smittar vid sex och vid hudkontakt. Det är bra att använda kondom men det skyddar inte helt. Viruset sprids lättare när man har blåsor och sår men de flesta smittas av någon utan symtom. Det är nästan omöjligt att skydda sig mot herpes, säger Kajsa Hagstrand.

De flesta får lindriga symtom och vet inte ens om att de har herpes. Precis när man blivit smittad är det dock vanligt att man får ett utbrott.

– Inom några dagar brukar man få blåsor, svullna lymfkörtlar eller andra symtom. Man kan få jätteont och ha besvär i upp till tre veckor. Om man får fler utbrott så är de oftast lindrigare.

Herpes kan inte botas och efter utbrottet ligger viruset vilande i kroppen tills nästa skov. En del får aldrig några fler utbrott, andra får utbrott när man är sjuk, stressad eller vid mens.

Behandling kan förebygga nya utbrott

Utbrotten går över av sig själv, men om man har återkommande problem finns det behandling.

Man kan få läkemedel som trycker tillbaka viruset och dämpar utbrotten. Har man stora besvär kan man få långtidsbehandling som hjälper till att förebygga skov.

Ofta är dock oron det största problemet, och att få herpes kan väcka närmast existentiella frågor.

– Många känner skam och skuld och är rädda för att aldrig mer kunna ha sex som tidigare. Många brottas också med frågan om eller hur de ska berätta för sin partner. Då brukar vi försöka hjälpa till att avdramatisera det lite. Vi berättar hur vanligt det är och att många har det utan att ens veta om det. Sedan måste man själv fatta beslut om ifall man vill berätta eller inte.

Gör en plan för sexlivet

Ett sätt att hantera situationen kan till exempel vara att göra en “sexplan” för hur man ska förhålla sig till sin herpes.

– Då kan man till exempel bestämma sig för att man har sex som vanligt när man inte har symtom, men att man avstår eller har sex på ett sätt som inte smittar när man känner att ett nytt skov är på gång, säger Kajsa Hagstrand.

Man har dock ingen skyldighet att berätta att man har herpes. Men om man är gravid finns det en liten risk att viruset överförs till barnet vid förlossningen, därför är det viktigt att berätta det för vårdpersonalen. Det är också bra om du som vet att du har herpes berättar det för din partner om ni planerar att skaffa barn.

Nästa artikel