Hem » Hudvård » Dermatoteknologin är framtiden
Hudvård

Dermatoteknologin är framtiden

Foto: Privat

Så gott som alla människor drabbas någon gång under livet av någon hudåkomma.

När jag nämner att jag arbetar som hudläkare (dermatolog som det egentligen heter) tänker de flesta på en myriad av konstiga utslag, märkliga prickar, oroväckande tumörer eller kanske läskiga sår och bölder. Och det stämmer nog rätt väl med min verklighet även om mina kollegor och jag själva inte beskriver de medicinska fynden med just dessa adjektiv. 

”Vi ser en ökande tillströmning av patienter som kräver diagnos”

Du kanske själv har haft böjveckseksem som barn, akne efter puberteten, munherpes i sena tonåren, solskador eller hudcancer som vuxen eller kroniska bensår som pensionär? Studier har visat att upp till en tredjedel av befolkningen har ett pågående behandlingskrävande hudproblem. Det kan vara alltifrån fotsvamp till huvudlöss, torr hud eller vårtor. Inte sällan kan problemen hanteras med egenvårdsprodukter eller receptfria läkemedel. Samtidigt ser vi en ökande tillströmning av patienter som kräver diagnos och behandling inom primärvården och hos dermatolog.

Ca 15-30 % av alla barn har någon grad av böjveckseksem (atopisk dermatit), 10-20 % av befolkningen får någon gång under livet nässelutslag (urtikaria) och åtminstone 15 % av samhället kommer att hinna utveckla minst ett basaliom (den vanligaste formen av hudcancer) före man fyller 80 år.

Appar förenklar diagnostiken

Det intressanta med dermatologin är att den omfattar så många delar av det medicinska spektrumet inklusive genetik, inflammation, allergi, infektion och cancer. Och det fantastiska med min specialitet är att man oftast bara behöver titta på huden för att kunna ställa en diagnos. Så när man är på kalas och träffar en ny bekant så är andra frågan man får efter ”Vad jobbar du med?” nästan alltid ”Åh, får jag visa dig en sak?”.

”Varje vecka skickar släktingar och vänner mobilbilder till mig för diagnos.”

Att huden är så enkel att undersöka innebär också att alla hudproblem kan fotograferas. Numera görs detta självklart med ens smartphone. Varje vecka skickar släktingar och vänner mobilbilder till mig för diagnos. Bilderna skickas via MMS, WhatsApp eller Facebook. Men alla känner tyvärr inte en hudläkare. Därför har min forskningsgrupp jobbat de senaste nio åren med att utveckla smarta ”appar” som kan hjälpa privatpersoner att få rådgivning för deras hudbesvär med svar inom 24 timmar.

Närbild av ansikte. Foto: Pexel
Smarta applikationer kan nu för tiden stötta och hjälpa patienten betydligt mycket snabbare än vad som tidigare har varit möjligt. Foto: Pexel

Bedömning på distans

Bedömningarna görs på distans efter att kunden skickar ett fåtal bilder och en kort beskrivning av deras symtom. Tekniken kallas teledermatologi. Vi har även bevisat att appen kan användas för att remittera patienter från primärvården till hudläkare vilket resulterar i ett säkrare och mer kostnadseffektivt omhändertagande.

Metoden minskar på antalet onödiga besök med 25-40% beroende på vilken typ av problem det gäller. Vidare tillåter appen exempelvis att patienter med malignt melanom kan få botande vård inom 1-2 veckor. Men hur går vi vidare?

Artificiell intelligens

För att bli hudläkare krävs fem års arbete och vidareutbildning efter läkarlegitimation. Man lär sig genom att träffa patienter men också genom att titta på tusentals bilder. Under dessa år utvecklar man egna komplexa algoritmer som analyserar hudförändringarnas utseende, storlek/utbredning samt dess lokalisation ställt i relation till dess duration, patientens ålder, hudfärg, symtom och tidigare sjukdomar.

”Genom att visa en dator hundratusentals bilder kan man skapa en artificiell intelligens”

När man har sett tillräckligt många bilder blir detta en automatisk process. Vi behöver bara titta och känna igen, ett fenomen som kallas ”pattern recognition”. Nästa steg är att införa samma inlärningsprocess i datorer genom ”machine learning”. Genom att visa en dator hundratusentals bilder på hudsjukdomar kan man skapa en artificiell intelligens för automatiserad diagnostik. Forskare på Stanford University har redan lärt en dator att diagnostisera hudcancer med samma diagnostiska säkerhet som hudläkare.

Säkrare och mer kostnadseffektivt

”Dermatoteknologin” är alltså redan här. Nya tekniska lösningar och digitala tjänster som tillåter teledermatologiska bedömningar har redan börjat införas i svensk sjukvård. Inom kort kommer vi även ha de första apparna som kan skanna av din hud och ge dig en diagnos samt behandlingsförslag inom några sekunder.

Dermatologin måste nu bara anamma den teknologiska utvecklingen och utnyttja den för att kunna erbjuda fler patienter snabbare, säkrare och mer kostnadseffektiv vård.

Nästa artikel