Hem » Folkhälsa » Diabetes hindrar inte handbollsspelaren Gustav Davidsson
Folkhälsa

Diabetes hindrar inte handbollsspelaren Gustav Davidsson

Diabetes är en livslång sjukdom, men det behöver definitivt inte innebära att man inte kan förverkliga sina drömmar och leva det liv man vill. För 23-åriga Gustav Davidsson, som sedan fem år tillbaka med stor framgång spelar handboll på elitnivå och är lagkapten för succélaget Hammarby, har det inte varit några problem att kombinera livet med diabetes med en framgångsrik elitidrottskarriär.

Gustav Davidsson var väldigt livlig och sprallig som barn. Han älskade att spela fotboll och att vara aktiv i största allmänhet. Tidigt upptäckte Gustav även handbollen, som skulle bli ”hans” sport. Som tioåring diagnostiserades han med diabetes typ 1. 

– Som tioåring blev jag ovanligt törstig och behövde även gå och kissa väldigt ofta. När jag kom hem från skolan var jag ofta helt utmattad och fick lägga mig och sova i ett par timmar. Mina föräldrar blev förstås oroliga och vi åkte till sjukhuset. Vi trodde att jag hade fått urinvägsinfektion så när det visade sig vara diabetes blev hela familjen rejält överraskad, säger Gustav Davidsson.

Gustav Davidsson. Foto: Tim Sobek
__________________

Ställde om kosten efter diagnosen

Han blev inlagd på sjukhuset och fick verktygen han behövde för att kunna leva med sin diabetes. Gustav fick bland annat lära sig att ta insulinsprutor och träffa en dietist. För att på så vis få information om hur han behövde förändra sina kostvanor.

– Jag var ju bara tio år då, men förstod ändå att jag hade fått en kronisk sjukdom. Något som skulle komma att påverka mig resten av livet. Hela familjen ställde om sin kost utifrån mina behov. De sockrade flingorna och det vita brödet fick ge plats åt grovt bröd och nyttigare müsli. Jag kunde fortfarande äta lördagsgodis, men mängden minskade rejält. Jag gick från att äta ett eller ett par hekto per helg till ett tiotal godisbitar, säger Gustav Davidsson.

Berättar inte direkt

Han har aldrig upplevt något direkt utanförskap på grund av sin diabetes. Däremot presenterar han inte sig som diabetiker det första han gör när han träffar nya människor. 

– Jag vill att folk ska se mig för den jag är och inte främst associera mig med min diabetes. Även om diabetes är en relativt vanlig sjukdom så upplever jag människors kunskapsnivå som relativt låg och att det finns för mycket falska negativa fördomar om sjukdomen. Samtidigt har jag full respekt för att det är en väldigt individuell sjukdom. För somliga kan det innebära stora utmaningar att leva med diabetes. Medan det för andra inte upplevs som ett särskilt stort hinder, som för mig till exempel, säger Gustav Davidsson.

Noga med mellanmål och druvsockertabletter

Gustav har aldrig använt sig av någon insulinpump. I stället föredrar han att ta insulinsprutor och han har även en Dexcom G6-sensor på magen som kontinuerligt mäter blodsockernivån. Sensorn kan man använda även på handbollsplanen. Det underlättar däremot med en extra skyddande ”overpatch”, eftersom det inte är ovanligt med tuffa närkamper med andra spelare.

– Jag är en ganska strukturerad och välorganiserad person. Det underlättar såklart eftersom min diabetes kräver att jag ständigt har koll på min insulinnivå och planerar så jag alltid har tillgång till druvsockertabletter och mellanmål. När jag spelar handboll är jag noga med att alltid packa med en frukt, proteinbars eller Wasa Sandwich. På så vis får jag en jämn glukosnivå, säger Gustav Davidsson.

Träningen gör det lättare att leva med diabetes

Hans råd till andra som har diabetes är att ta den tid som krävs för att lära känna sin sjukdom. På så vis kan man hitta fram till dagliga rutiner som fungerar för en själv.

– Sträva efter att inte betrakta din diabetes som en begränsning. Låt inte sjukdomen styra ditt liv alltför mycket men var noga med det som krävs för att du ska må bra. Jag tycker inte heller att man ska tveka att idrotta och vara aktiv. För min del har idrottandet på många sätt gjort det lättare att leva med diabetes. En av mina läkare sa att mitt idrottande bidrar till att trycka ner blodsockernivån och hålla blodsockret i schack. Det känns som en bekräftelse på att diabetes definitivt inte bör vara ett hinder för en aktiv livsstil, säger Gustav Davidsson. 

Nästa artikel