Hem » Din hud » Ta hand om kroppen och själen vid cancerbehandling
Sponsrad

Att leva med cancer kan innebära många förändringar för både kropp och själ. Då kan det kännas skönt att hantera det som går att påverka – huden och sinnet till exempel. Vi möter Fredrika Skiöld, som fick en cancerdiagnos som 19-åring. Här får vi höra hennes historia och hur hon inspirerar andra att ta vara på livet.

Det är på dagen fem år sedan Fredrika Skiöld opererade bort en stor elakartad tumör på hennes vänstra äggstock. Efter tuffa behandlingar är hon idag cancerfri, men lever med hotet om att kunna bli drabbad igen. Hur hanterar man den insikten?

– Livet är skört för oss alla, bara att jag i mitt fall har fått det uttalat. Efter mina behandlingar ställde jag mig frågan om vad jag skulle göra med mitt liv, nu när jag fått äran att fortsätta leva. Tillsammans med min mamma kändes det självklart att dela mina erfarenheter och verktyg för att ta vara på nuet. Så nu erbjuder vi yoga och meditation, exempelvis till andra som går igenom tuffa behandlingar. Det känns väldigt meningsfullt.

Fokus på det som går att påverka

Fredrika Skiöld
Grundare av bodyandsoulscience.com

Under Fredrikas behandlingar jobbade hon främst med de mentala bitarna, som att känna tacksamhet och tillit. Hon är övertygad om att det har hjälpt det positiva utfallet av sitt tillfrisknande. Det är förstås tufft att titta på när håret faller av, men för att behålla kärleken till sig själv kan det, enligt Fredrika, vara skönt att fokusera på sådant man kan påverka.

– Även om huden är en bisak i det stora hela, kan det hjälpa att hålla fast vid sådant som man med små medel kan hantera. För cellgiftsbehandlingen gör huden väldigt irriterad och jag kunde inte undvika att klia. När det inte fanns kraft att ta hand om mig själv, var jag tacksam över att mamma ständigt smorde mina armar, ben och fötter.

Peter Bjerring, dermatolog vid Ålborgs universitetssjukhus, bekräftar att både strålbehandling, cytostatikabehandlingar, eller så kallad kemoterapi, och immun- och hormonterapier ger kraftiga besvär på huden.

– Vid kemoterapi ges läkemedel för att döda cancercellerna, men även de friska cellerna blir påverkade. Det betyder bland annat att slemhinnorna blir torra och cellerna hinner inte nybilda sig tillräckligt snabbt. Då blir huden tunn och känslig vilket även kan ge besvärlig klåda, även flera år efter behandling. Vid hormonterapi får patienten snarare mer dermatologiska problem, som eksem och blåsor.

Peter Bjerring
Dermatolog

Förberedelser innan, under & efter

Enligt Peter Bjerring är det många som pausar sin cancerbehandling på grund av alla biverkningar, till exempel om det skapar mycket obehag på huden. Så behöver det inte vara.

– Man kan inte minska riskerna, men problemet kan man minimera. Det gör man bäst genom att ge huden de bästa förutsättningarna direkt vid terapistart. Att återfukta och lugna huden är ett bra första steg för att minska biverkningarna som uppstår på grund av behandlingar. Men vid hormonterapier är det ofta oundvikligt att inte få biverkningar, då är det viktigt att komma i kontakt med medicinskt ansvarig eller dermatolog på hudavdelningen på sjukhuset för att få rätt behandling.

Det finns även receptfria produkter som ger god lindring. Cicaplast Balm B5+ från La Roche-Posay är en sådan, som Peter Bjerringer rekommenderar.

– Den har fantastiska ingredienser som fungerar som en barriär på huden och både lugnar, stärker och skyddar huden.

Ta vara på nuet

Fredrika Skiöld önskar att hon under sina behandlingar fått kännedom om de produkter som idag finns i handeln. Hennes hud är fortfarande påverkad efter behandlingarna och hon håller huden återfuktad och ser till att inte exponera sig för solen alltför mycket.

– Det viktigaste är att ta hand om sig själv, på alla plan. Det ska inte krävas en så svår situation som den jag hamnade i, utan vi kan alla lära oss att ta vara på varje dag vi får. Det enkla är ofta det mest fantastiska, avslutar Fredrika.

Nästa artikel