Hem » Din hud » Intresset för hudvård på vetenskaplig grund ökar stadigt
Din hud

Intresset för hudvård på vetenskaplig grund ökar stadigt

Foto: Tim Sobek

Intresset för att lära sig mer om hur huden fungerar och hur man tar hand om den på bästa sätt växer kontinuerligt. Allt fler är angelägna om att exempelvis kunna granska hudvårdsprodukternas innehållsförteckning med kritiska ögon och därigenom göra genomtänkta val. Myterna om hudvård är många. Det kan därför löna sig att söka oberoende kunskap om hur huden fungerar och vilka behov den har. Det underlättar även dina val i butikshyllan.

Budskapen kring hudvård är mångfacetterade och trenderna många. En stor grupp upplever även det kommersiella trycket från hudvårdsindustrin som intensivt. Samtidigt är behovet av oberoende och vetenskapligt förankrad information om hudhälsa stort. Det tog Johanna Gillbro och Petra Verga Kjellman fasta på när de 2021 startade Sveriges första huddoktorpodd. Där pratar de bland annat om olika hudåkommor och hudvård utifrån ett vetenskapligt perspektiv, i gränslandet mellan hudvård och hudsjukvård. Ambitionen är att folkbilda kring hudvård.

–Det florerar många myter kring hudvård. Vår ambition är att folkbilda kring hudhälsa och hudvård, att hjälpa lyssnarna att ta hand om sin hud på rätt sätt och bli mer medvetna konsumenter, säger Johanna Gillbro, apotekare, doktor i experimentell dermatologi, författare till Hudbibeln och medgrundare av hudvårdsföretaget Skinome.

Hudvård är ett område som präglas av nya innovationer och ett ständigt flöde av nya produkter. En tumregel för att veta vilka produkter man behöver och vilka man kan undvara är, enligt Johanna Gillbro, att lära känna sin hud och lära sig mer om hur den fungerar. Anpassa hudvårdsritualen utifrån din hudtyp och oroa dig inte i onödan för hur du ska ta hand om din hud, ofta är det bättre att göra mindre än mer och att ha ett ”less is more” tänk.

Vanligt med myter kring hudvård

I podden ges också användbar information om olika hudsjukdomar.

–Självklart ska du agera om du har hudproblem som exempelvis akne eller rosacea. Om du misstänker att du har en hudsjukdom bör du inte tveka att uppsöka en hudläkare för att få specialistvård. Jag har mött många patienter som dragit sig för att uppsöka en hudläkare i tron att de kan kurera sin hudsjukdom på egen hand med olika typer av hudvårdsprodukter, när de i själva verket är i behov av medicinsk behandling. Läkemedelsbehandling är ofta nödvändig för att få bukt med en hudsjukdom, säger Petra Verga Kjellman, hudläkare, doktor i molekylär medicin, och medgrundare till Diagnostiskt Centrum Hud.

Petra Verga Kjellman
Hudläkare
Foto: Tim Sobek
Johanna Gillbro
Hudforskare
Foto: Tim Sobek

En vanlig myt är att man kan påverka hudhälsan via kosten. Eftersom huden är kroppens största organ mår den självklart bra av en hälsosam och variationsrik kost, men kostens visuella effekter på hyn är i allmänhet marginella. Så länge du äter en varierad kost och inte har några bristtillstånd så har maten ingen tydlig påverkan på hudhälsan.

En annan myt som florerat en tid är att man kan förebygga rynkor och få en slätare hud genom att dricka kollagenpulver, men det finns inga vetenskapliga bevis för att det fungerar.

Den superkompetenta huden

Ytterligare en seglivad myt är att man kan påverka hudhälsan genom att dricka mycket vatten. Enligt Petra Verga Kjellman finns inget vetenskapligt samband mellan vattenkonsumtion och en återfuktad balanserad hud. För att återfukta huden behövs i stället en fuktkräm som tillför såväl fett som fukt.

–Vår hud är ett fantastiskt och superkompetent system som på egen hand producerar massor av oljor och fuktbindande ämnen. Ha därför tilltro till hudens egen förmåga. I vårt nordiska klimat där vi dessutom tillbringar väldigt mycket tid i torr inomhusluft kan huden samtidigt ofta behöva lite hjälp på traven med exempelvis en bra fuktbindande kräm, säger Johanna Gillbro.

Det nyupptäckta mikrobiomet, vår hudflora, diskuteras också flitigt i podden. Vikten av att ta hand om mikroorganismerna på huden vill både Johanna och Petra betona, då vår goda hudflora i alltfler studier visat sig ha en betydelsefull roll för hudhälsan.

Det finns samband mellan psykisk ohälsa och hudhälsa. Individer med diagnostiserad hudsjukdom blir ofta sämre vid stress och oro. Även hos de utan hudsjukdom kan psykisk ohälsa visa sig i huden i form av rodnader och utslag. Enligt Petra Verga Kjellman är det heller inte helt ovanligt att oroa sig för och överbehandla sin hud, vilket i sin tur kan utlösa hudåkommor. Hon förespråkar en minimalistisk och avskalad hudvårdsritual med fokus på ett fåtal individuellt anpassade produkter.

–Det är inte ovanligt att dagligen använda ett tiotal hudvårds- och make up-produkter. Det kan i många fall leda till att man på daglig basis utsätter huden för uppemot 500 olika ämnen, vilket i sin tur kan resultera i överkänslighet mot ett eller flera ämnen, säger Petra Verga Kjellman.

Nästa artikel