Skip to main content
Hem » Din hud » En god livskvalitet är möjlig för psoriasispatienter
Din hud

En god livskvalitet är möjlig för psoriasispatienter

Foto: Shutterstock

Psoriasis är en inflammatorisk och kronisk folksjukdom som berör många svenskar. Anna-Karin Nylund i Boden är en av dem. Den psoriasis hon diagnostiserades med för åtta år sedan har en tydlig påverkan på hennes vardag. Effektiva läkemedel och mjukgörande salvor bidrar till att stärka livskvaliteten, liksom den gemenskap och det stöd Psoriasisförbundet kan erbjuda.

Jag fick min psoriasisdiagnos för åtta år sedan. Jag har inte psoriasis i släkten, men hade haft ett par stressiga år innan jag fick min diagnos. Min egen teori är att stressen bidrog till att jag fick psoriasis. Det började med att jag fick eksemliknande utslag i händerna. Eftersom jag jobbar inom omsorgen och använder mycket handsprit trodde jag först att jag var överkänslig mot handsprit. När jag även fick utslag på fötterna sökte jag mig till en hudläkare, säger Anna-Karin Nylund.

Läkemedel kan förbättra livskvaliteten

Efter ett drygt år diagnostiserades hon även med psoriasisartrit, en kronisk inflammatorisk ledsjukdom där en eller flera leder inflammeras. Psoriasisartriten orsakar smärta, stelhet och svullnad.

–Det är vanligt att patienter som har en inflammatorisk sjukdom får fler diagnoser efterhand och sedan ett par år tillbaka har jag även Crohns sjukdom, en inflammatorisk sjukdom i mag-tarmkanalen, säger Anna-Karin Nylund.

Anna-Karin Nylund

Patient

Foto: Privat

Även om sjukdomarna förstås till stor del präglar vardagen såväl fysiskt som mentalt har Anna-Karin stor nytta av sin livsglädje och sin positiva läggning. Hon beskriver sig själv som en person med mycket humor och en stor portion ödmjukhet.

–Det kan vara svårt att hitta rätt läkemedel direkt och att man kan behöva testa flera olika. Man ska föra en öppen dialog med läkare för att få den hjälp man behöver, säger Anna-Karin Nylund.

Hjälp och stöd via Psoriasisförbundet

Hon blev tidigt medlem i Psoriasisförbundets länsavdelning i Norrbotten. Medlemskapet har inneburit ett stort stöd, särskilt under tuffa sjukdomsperioder och skov. Anna-Karins råd till andra är att inte ge upp, sök hjälp och stöd via sjukvården och patientföreningen. Det är fullt möjligt att leva ett bra liv med psoriasis.

–Jag kan verkligen rekommendera andra personer med psoriasis att bli medlem i Psoriasisförbundet. Där kan man träffa och utbyta erfarenheter med andra i samma situation, vilket har betytt jättemycket för mig. På senare tid har jag engagerat mig mer i min lokalförening. Om jag med hjälp av mina egna erfarenheter kan stötta och ge råd till andra så känns det verkligen meningsfullt, säger Anna-Karin Nylund.

Next article