Hem » Din hud » Gömd och glömd folksjukdom i huden, vårt största och synligaste organ
Din hud

Gömd och glömd folksjukdom i huden, vårt största och synligaste organ

psorisis & etopiskt eksem
psorisis & etopiskt eksem
Foro: Adobe Stock

Huden är något av det första vi ser hos varandra och i spegeln. Huden är också vårt största organ och något vi kanske inte tänker på så mycket eller tror bara ska finnas där. För en del av oss är huden dock dysfunktionell och något som vi tänker på konstant. Då kan vi ha drabbats av en hudsjukdom som till exempel atopiskt eksem eller psoriasis. Dessa är kroniska inflammatoriska hudsjukdomar och går inte att bota helt. 

Närmare en miljon människor i Sverige lider av hudsjukdomen atopiskt eksem, en gömd och glömd folksjukdom. Sjukdomsbördan för atopiskt eksem, alltså hur pass sjukdomen påverkar vårt vardagliga liv, ligger i topp tio på WHO’s lista över icke dödliga sjukdomar. Studier om livskvalitet vid atopiskt eksem visar att den är mer negativt påverkande jämfört med många andra kroniska sjukdomar. Det finns en klar ökad risk för psykisk ohälsa så som depression. 

Linnéa Elfving styrelseledamot atopikerna company

Linnéa Elfving

Styrelseledamot Atopikerna Company

Foto: Privat

Standardiserade verktyg för vårdmöten och behandlingsuppföljning 

För att komma åt den mångfald av problem som kan uppstå med atopiskt eksem är det viktigt med en behandlingsplan med tydliga mål utifrån en överenskommelse mellan dig och din vårdgivare. Om du träffar någon i vården för att prata om symptom kan du se det som vilket annat möte som helst som du har med jobbet eller föreningen, oavsett om du träffar någon på vårdcentralen eller en specialist. Bra möten kräver förberedelse och ett gemensamt underlag – i detta fall en plan med behandlingsmål inklusive steg och tidslinje. Förutsättningar för att kunna förbereda sig skiljer; patienter med atopiskt eksem kan vara barn, äldre eller bara inte lika pålästa på området. För en god och jämlik vård är det viktigt med verktyg så som en behandlingsplan, som din vårdgivare ska kunna förse dig med.

Minimum för god och jämlik vård 

Även tydlighet kring olika behandlingar ökar jämlikheten i vården. För atopiskt eksem finns därför en behandlingstrappa som visar på aktuella behandlingsmöjligheter beroende på eksemets svårighetsgrad. En bas i botten och därefter behandling som intensifieras om behandlingsresultat är otillräckligt. Det är här behandlingsplanen blir så viktig – om du inte blir hjälpt trots att du följer det din vårdgivare ordinerat har du rätt att få din behandling utvärderad och justerad.

Det är inte orimligt att sätta ett mål att bli såväl klåd- som besvärsfri. Få känner till detta och allt för många kämpar på underbehandlade.

Linnéa Elfving, Styrelseledamot Atopikerna Company

Det finns både vårdgivare och patientföreningar som Atopikerna som kämpar för att få verktyg som behandlingsplan och behandlingstrappan på plats. Ett självklart minimum för god och jämlik vård är när vi som patienter går hem med en behandlingsplan med ett relevant, välformulerat och tidsangivet mål samt en bra behandling. 

Atopikerna

Atopikernas mål är att bidra till en jämlik vård i hela Sverige. I detta inslag kan du läsa om hur det är att leva med en hudsjukdom som atopiskt eksem samt om den enorma utveckling som kommer inom flera behandlingsområden. Känner du igen dig eller vill veta mer? Tveka inte att kontakta patientföreningar för stöd!

En bra behandlingsplan innehåller:

Nästa artikel
Hem » Din hud » Gömd och glömd folksjukdom i huden, vårt största och synligaste organ
Sponsrad

ITCHY vill ändra synen på hur normal hy ser ut

Människor med psoriasis eller atopiska eksem behöver många gånger ta ansvaret för, och planera, sin egen vård, trots att behandlingarna ofta är komplexa och svåröverskådliga. Inte sällan innebär dessutom diagnoserna en avsevärd emotionell belastning för de utsatta.

Hur psoriasis och atopiska eksem tar sig uttryck varierar kraftigt från person till person och problemen kan vara svårbehandlade. Detta till trots förväntas patienterna ta ett mycket stort ansvar för hur behandlingen ser ut. Många tvingas lida under långa perioder innan de slutligen lyckas fundera ut vilka preparat som fungerar och i vilken styrka och mängd, samt vad de kan äta för att reducera irritation och inflammation.

– Det kan ta lång tid innan man hittar rätt och kan börja må bättre, vilket beklagligt nog innebär att dessa människor är överrepresenterade i depressions- och självmordsstatistiken. Därför tog vår grundare Johannes, som själv har psoriasis, initiativet till att starta ITCHY, berättar Caj, som är marknadschef på ITCHY.

360° stöd för hudproblem

Målet med företaget är att ge patienter ett 360° stöd kring allt som har med deras hudproblem att göra. Som ett första steg fokuserade Itchy på att ta fram produkter för att lindra ett problem som nästintill alla med dessa hudproblem delar: mycket torr hy.

De mjukgörande krämer som finns är gjorda för sjukhus; burkarna är jättelika, krämerna luktar unket och det tar lång tid innan de absorberas av huden. Kort sagt är de inte gjorda för konsumenter. Vi valde därför att utveckla vårt koncept från andra hållet.

Caj, marknadschef på ITCHY.

Mjukgörare baserade på studie

Caj berättar att ITCHY därmed frågade 16 000 personer om vad de ansåg vara det viktigaste med mjukgörande krämer. Baserat på resultatet utformades sedan ITCHY:s första produkter, som är dermatologiskt och kliniskt testade under hårda krav.

– Vi har två olika sorters receptfria produkter, The Body Cream och The Body Cream Doftfri, specifikt framtagna för att lindra symptomen för atopiker respektive psoriatiker. De mjukgörande ingredienserna såväl återfuktar som minskar irritation och rödhet.

Om Itchy

Det nylanserade svenska hälsotech-företaget ITCHY grundades 2019 av en psoriasispatient och erbjuder idag marknadens första produktabonnemang i form av en app och en serie mjukgörande veganska krämer för kroniska hudsjukdomar. Genom att samla hela behandlingen på ett ställe vill ITCHY hjälpa fler att hantera och lindra sina besvär för ökad livskvalitet.

ITCHYs krämer är 100% veganska och tillverkas i Sverige med anpassning till torrt och kallt klimat. De är dermatologiskt testade på känslig och allergisk hud, samt formulerade med kliniskt testade ingredienser. Krämerna är doftsatta och finns även i en doftfri variant. Krämerna är framtagna baserade på dialoger och data från 16 000 personer med psoriasis och atopisk dermatit. 

ITCHY-App: lär dig mer om din hud

ITCHY har släppt ett flertal ytterligare produkter, inklusive kosttillskott med antiinflammatoriska ingredienser för att stärka huden från insidan, ansiktskrämer, schampon och duschkrämer. Företaget erbjuder även ITCHY Premium App, en app för patienter, av patienter. Appen är nu Sveriges största för psoriatiker och atopiker. Caj betonar att det lär komma att ta tid att förändra synen på vad en normal hy ska vara, men att det är ett oerhört viktigt arbete.

ITCHY-appen är ett värdefullt verktyg i detta; här kan man lägga alla sina behandlingar på autopilot och samtidigt lära sig mer om sitt tillstånd och hur det utvecklas, vilket bidrar till att normalisera den bild man har av sin egen hud.

Caj, marknadschef på ITCHY.

– I slutänden vill vi att alla ska våga visa sin hud. Ingen ska behöva skämmas för att sätta på sig badkläderna och ta sig iväg till stranden, avslutar Caj.

Nästa artikel