Skip to main content
Hem » Din hud » ”Är det någon gång du ska ha atopiskt eksem så är det nu”
Din hud

”Är det någon gång du ska ha atopiskt eksem så är det nu”

Foto: Shutterstock

Nytt hopp efter nytt hopp har kommit för personer med atopiskt eksem de senaste åren.

Linnéa Elfving
Styrelseledamot Atopikerna

Utvecklingen av läkemedel, salvor och behandlingsmöjligheter för personer med atopiskt eksem har gått framåt i rasande takt. I takt med att dessa nya behandlingar blir tillgängliga åker nu myndigheter på nationell nivå med på tåget och hjälper både vården och patienter att ta del av alla dessa nyheter. Senaste exemplet är Läkemedelsverket som precis till Almedalen lanserade nya behandlingsrekommendationer för atopiskt eksem.

Varför uppmärksammar Atopikerna behandlingsrekommendationer?

Vad är behandlingsrekommendationer och varför tycker vi att de är bra och viktiga för oss patienter? Under våren 2023 har vi i patientföreningen Atopikerna följt, bevakat och rapporterat kring projektarbetet med behandlingsrekommendationer. I projektets expertgrupp ingår en bred representation av vårdprofessioner så som hudläkare, primärvårdsläkare, sjuksköterskor med flera. Det har även suttit med två representanter från patientsidan som säkerställt patientperspektivet; en vuxen patient och en vårdnadshavare till en ungdom med atopiskt eksem. Denna sammanställning gör att behandlingsrekommendationerna skrivits på bästa möjliga sätt.

Behandlingsrekommendationerna omfattar nya läkemedel med helt nya behandlingsmöjligheter och vägledning om när dessa bör användas. Och inte bara detta – de omfattar också vikten av kunskap om huden och atopiskt eksem hos både vårdgivaren och patienten. Målet med behandlingen av atopiskt eksem ska vara frihet från klåda och inflammation i huden under så långa perioder som möjligt. Det är bland flera saker dessa tre kombinerat – patientutbildning, nya behandlingar och läkemedel och tydliga behandlingsmål – som nu ger de bästa möjliga förutsättningar för alla patienter och anhöriga i Sverige att hantera och leva med sjukdomen atopiskt eksem. Därav säger vi ibland såhär: ”Är det någon gång du ska ha atopiskt eksem så är det nu”.

Om Atopikerna

Atopiskt eksem är en gömd och glömd folksjukdom som drabbar 1 miljon människor i Sverige. Under veckan som gått har vi för World Atopic Eczema day (14 september) uppmärksammat behandlingsrekommendationer och mycket annat som rör personer med atopiskt eksem. Har du själv eller någon du känner atopiskt eksem och vill du veta mer om sjukdomen samt vad patientföreningen Atopikerna kan göra för dig? Gå gärna in och kika på vår hemsida eller kontakta oss om du har frågor eller funderingar! För att läsa mer om de uppdaterade behandlingsrekommendationerna, besök Läkemedelsverkets hemsida.

Next article