Hem » Din hud » Aknen gav Yoella mer självkärlek
Din hud

Aknen gav Yoella mer självkärlek

Foto: Tim Sobek

Som tonåring hade Yoella Nygren en i stort sett problemfri hud. 2018, i samband med att hon var gravid, drabbades hon av vuxenakne. Till en början betraktade Yoella aknen som ett hinder för att leva det liv hon ville. När hon så småningom lärde sig att acceptera situationen bestämde hon sig i stället för att bryta stigmat och bidra till en ökad acceptans. 

Min akne orsakades av en kombination av hormonella förändringar i samband med graviditeten, stress, kost och andra livsstilsfaktorer. Jag var en ensamstående mamma som jobbade mycket och till slut kom livet i kapp mig. Till en början förstod jag inte att det var hormoner och livsstilsfaktorer som låg bakom min akne. Jag testade därför många olika hudvårdsprodukter för att försöka bli av med problemet så snabbt som möjligt, säger Yoella Nygren. 

Hon spenderade mycket tid med att försöka dölja och bota sin akne och undvek att se sig själv i spegeln. Aknen begränsade livet och Yoella bokade av många sociala aktiviteter för att hon skämdes och inte ville att andra skulle se hennes akne. Efter att ha provat olika hudvårdsprodukter, antiinflammatorisk kost och mycket annat utan resultat bestämde sig Yoella för att kartlägga de verkliga orsakerna bakom sin akne. Hon valde att inte längre låta aknen begränsa hennes liv. 

Yoella Nygren

Livsstilsförändringar och acceptans 

–En viktig insikt är att huden, precis som resten av kroppen, reagerar på stress, dålig kost, för lite sömn och andra faktorer som har med livsstilen att göra. För mig är hormonhälsa och en balanserad livsstil nyckeln till att begränsa min akne, även om den fortfarande kan blossa upp då och då. När jag började förändra min livsstil ökade successivt min acceptans för aknen. Jag skiftade fokus från det yttre till att i stället sträva efter att maximera mitt välbefinnande, säger hon. 

Man borde prata mer om att huden inte behöver se perfekt ut för att man ska må bra och att en ”perfekt” hud i själva verket inte existerar.

Yoella Nygren

Vägen från att skämmas och uppleva ett stigma kring sin akne till att i stället acceptera den som en del av livet var lång för Yoella, men så här i efterhand kan hon konstatera att aknen som blossade upp för fyra år sedan blev början på en resa mot mer självkärlek och ett förbättrat välbefinnande.   

Perfekt hy existerar inte 

På sitt Instagramkonto lägger Yoella Nygren ofta upp bilder på sig själv där hon numera vågar visa upp sin akne med stolthet. För henne har det blivit viktigt att avdrama-tisera och minska för-
domarna kring akne. Hennes råd till andra med akne är att inte få panik och stressa. Att behandla akne går inte över en natt, det är i stället långsiktiga lösningar som gäller. 

–Mitt viktigaste budskap är att lycka och välbefinnande inte behöver ha något samband med hur ”problemfri” hy man har. Man borde prata mer om att huden inte behöver se perfekt ut för att må bra och att en ”perfekt” hy i själva verket inte existerar. Jag hoppas kunna inspirera fler till att inte låta akne eller andra hudåkommor hindra dig från att göra det du vill, avslutar Yoella Nygren.

Nästa artikel