Hem » Diabetes » Öka kunskapen kring diabetes
Sponsrad

Alla som lever med diabetes i Sverige ska ha kunskap om hur de hanterar sin sjukdom. På så sätt kan alla uppnå livskvalitet och få lika tillgång till nödvändig vård och stöd. Diabetesorganisationen i Sverige ökar kunskapen, minskar fördomarna och arbetar för en jämlik vård.

Kunskap hos vården?

– Vi har inte en jämlik diabetesvård över landet. Patienter kan därför inte lita på att de får all kunskap de behöver för att handskas med sin diabetes. Vården är heller inte alltid tillgänglig för till exempel rådgivning och det kan ta månader mellan läkarbesöken, säger förbundsordförande Thomas Magnusson vid Diabetesorganisationen i Sverige, DiOS.

Thomas Magnusson

Förbundsordförande, DiOS

Foto: DiOS

De eftersträvar att fler personer med diabetes ska känna sig bättre rustade att tackla sin diagnos. Identifiering av kunskapsnivå, attityd och tillämpningen av till exempel mediciner är viktiga strategier i arbetet med att förebygga diabetessjukdom.

– Om man upptäcker sin diabetes i tid så kan man förhoppningsvis undvika komplikationer som exempelvis hjärt-kärlsjukdom och synskador. Det är därför viktigt att lära känna sin kropp, och ha fördjupad kunskap om sina symptom så att man kan föra en regelbunden dialog med vården.

Lär dig mer om sjukdomen

– När patienten träffar vården handlar det bland annat om målsättningen med behandlingen. Vården ska informera om kost, motion och medicinering. Samtalet sker under få minuter. Det viktiga här är att du får vård, förstår vad som sägs och gör som de säger. Sen bygger patienten själv på kunskapen. Det är här som vi på DiOS vill fylla eventuella kunskapsluckorna eller funderingar som personen har om sin diagnos. Vi har föreläsningar om kost utan pekpinnar och tipsar även om hur man navigerar bland mathyllorna. Vi inspirerar och motiverar till ökad rörlighet. Det viktiga är att man själv vågar prova sig fram och hittar sin väg. För då blir resultatet bättre och leder till goda effekter för hälsan. Vi vill vara med och verka för ett bättre liv till de sjukdomen berör, avslutar Thomas.

Nästa artikel