Hem » Diabetes » Krönika: Medicinteknik – En ”gamechanger” för oss med T1D
Diabetes

Krönika: Medicinteknik – En ”gamechanger” för oss med T1D

Elin Cederbrant
Elin Cederbrant
Elin Cederbrant Grundare av T.A.D.1 som precis, i teknikens spår, lanserat T1D-appen. Foto: Joakim Dahl

December 2020 ”firade” jag 10 år med typ 1 diabetes. Det finns många likheter i mitt liv då och nu – jag behöver ha stenkoll på mitt blodsocker, injicera insulin för att leva och tänker och planerar fortfarande väldigt mycket för att få allt att gå ihop. Trots det har jag idag svårt att föreställa mig hur det var under mina första år med T1D, något har verkligen förändrats. Nämligen HUR jag håller koll på mitt blodsocker och injicerar insulin.

2010 & 2020 – från ständig oro till trygghet

När jag insjuknade var allt fortfarande manuellt. Fingerstick flera gånger om dagen för att mäta blodsockret och insulininjektioner med spruta. Jag gick ständigt och funderade och kände efter om det kanske var dags att mäta mig och om det kändes lågt eller högt. Min hjärna var ständigt upptagen med att känna efter, tänka och oroa sig. 

Idag vet jag att så länge det inte piper, ja då är det okej. Då behöver jag inte tänka på det. Jag har också tryggheten att skulle blodsockret fara iväg åt något håll på natten, ja då väcker larmen mig. Att leva med typ 1 diabetes är fortfarande otroligt krävande, men visst underlättar tekniken. 

Så smidigt som det är idag, när allt fungerar korrekt, så smidigt kunde jag inte drömma om att det skulle bli. 

Medicintekniken – vi längtar efter framtiden!

Allt löser sig självklart inte med tekniken – vi måste fortfarande underhålla genom att byta ut nålar och glukossensorer och kontinuerligt hålla koll så att allt fungerar. Men tänk om vi en dag kan ha hjälpmedel som tar bort alla de där tankarna i vardagen. Tänk om att byta nålen är det enda vi behöver komma ihåg och hålla koll på. Tänk om det kommer något som reglerar själv när vi äter, tränar, sover, umgås med kompisar eller ja vad som helst som vi vill göra i livet. Den dagen ser jag fram emot.

Vad händer nu?

Vi har fortfarande en bit kvar att gå för att tekniken ska bli tillgänglig för alla. En bit kvar att gå tills vården blir helt jämlik för alla med T1D – oavsett var vi bor. En bit kvar att gå innan alla har fått uppleva den ”gamechanger” i behandlingen som jag fått göra.

Jag hoppas och tror att vi snart är där – och framförallt hoppas jag på nya fantastiska tekniska framsteg!

Nästa artikel
Hem » Diabetes » Krönika: Medicinteknik – En ”gamechanger” för oss med T1D
Diabetes

Typ 1 diabetes eller Covid19?

Covid 19 har med rätta skakat om vårt samhälle! Oavbrutet rapporteras antal döda som bar smittan, varav en mindre del även dog av smittan. De flesta över 80 års ålder med andra sjukdomar, men allvarligt om liv förkortas. Få barn och ungdomar har fått mer än lätta övergående symtom, några en svårare inflammatorisk reaktion, som ingen har dött av.  

Typ 1 diabetes har INTE skakat om samhället! Inga dagliga rapporter hur många som insjuknat i denna livshotande sjukdom, som kommer att döda långt fler unga personer än Covid19. Inga presskonferenser! Inga feta rubriker om ”dödsviruset”, fastän mycket talar för att det är just virus som orsakar Typ 1 diabetes.

Johnny  Ludvigsson Senior professor och överläkare Barndiabetesfonden

Johnny Ludvigsson

Senior professor och överläkare, Barndiabetesfonden

Foto: Barndiabetesfonden

Tung behandling varenda dag!  

En flicka som fått Typ 1 diabetes före 10 års ålder kan förväntas förlora 17 år av sin livslängd! Det insjuknar drygt 900 barn per år i Typ 1 diabetes. Om de skulle förlora 15 år vardera så blir det 14500 förlorade levnadsår. Det motsvarar att ca 10 000 gamla med annan sjuklighet dör 1.5 år tidigare än förväntat. Men inte bara 2020-21 utan år ut och år in. Och med den skillnaden att de med Typ 1 diabetes hela livet före sin död har fått injicera insulin flera gånger varenda dag, i doser som ska anpassas till den mat vars kolhydratinnehåll de måste beräkna. Dosen ska också korrigeras för blodsockernivå, som måste mätas kontinuerligt, och med hänsyn till fysisk aktivitet, infektioner etc. Nej, det gick inte smidigt. Ibland blev det så fel att barnet blev medvetslöst men överlevde!  Och med tiden medförde sockret att ögon, njurar, nerver skadades… kanske invaliditet innan hjärtinfarkten satte punkt, vid 44 års ålder, eller 27, eller 72. 

Är samhället intresserat? 

Man får väl skylla sig själv om man får Covid19. Ja till viss del, särskilt nu om man inte vaccinerat sig, eller inte följer riktlinjerna. Men Typ 1 diabetes då? Nej, hur ska man kunna skylla sig själv om orsaken är okänd (sannolikt virus men vilket?), när man inte vet vad man ska undvika, och när det inte finns något vaccin!? – Varför finns det inget vaccin?

Samhället har inte varit intresserat! Det har inte blivit någon panik, inga hundratals miljarder, inga samhällsinsatser…

En del gåvor från givmilda människor till Barndiabetesfonden (TACK!), men tyvärr bara en bråkdel av vad som behövs.

Underbart att Covid19 år på väg att besegras. Snart borde Typ 1 diabetes stå på tur! 

Nästa artikel