Hem » nyheter » Vi diabetiker klarar allt
Tre Liv Med Diabetes

Vi diabetiker klarar allt

Diabetiker
Diabetiker
Foto: Shutterstock

Oavsett om du växer upp, blir vuxen, sambo, gravid, gift eller åldras med diabetes. Så vill vi att du ska veta, att vi diabetiker klarar allt. Speciellt om vi delar topparna och dalarna med varandra. På så sätt blir vi mindre ensamma och mindre sjuka. Tillsammans går vi starkare genom livet.

Vi, Tre liv med diabetes Felicia, Filippa och Sandra lever helt vanliga liv precis som du. Vi växte nästan upp tillsammans, men det är först nu som vi står självständiga med vår typ-1 diabetes i vardagen. Det är nu som vi bearbetar den på egen hand utan våra föräldrar. Det är både känslomässigt och skrämmande – helt plötsligt slås vi av att sjukdomen kan ge förödande komplikationer. Och det framkallar jobbiga tankar om framtiden.

Samtidigt är vi hoppfulla för att vi ser att kunskapen i samhället har ökat. Även forskningen kring diabetes går framåt. De bättre behandlingarna har lett till att vi kan leva ett friskare liv.

Men vi hanterar hela tiden många känslor av olika slag.

Övergången från barn- till vuxendiabetesvården var ganska tuff. Som barn var vi ofta på diabetesmottagningen och det blev en familjär känsla. Som vuxna fick vi ett ökat egenvårdsansvar, mer självständighet och besöken minskade. Övergången sker ju i en tid när det är viktigt att passa in, samtidigt som vi med diabetes upplever att vi skiljer oss från de utan diabetes.

Livet går in i nästa fas med kärlek, utbildning, jobb och fritidsaktiviteter. Helt plötsligt blir också diabetesrutinerna tydliga i jämförelse med en frisk partner. I vissa stunder tar sjukdomen över. Kanske främst de psykiska delarna av den. Diabetes kan påverka sexlivet på olika sätt. Då är det viktigt att våga ta en paus och lyssna på kroppen. Att ha en förstående partner som det går att diskutera diabetes med underlättar livet. Att personen dessutom förstår allvaret och inte dömer är minst lika betydelsefullt. För alla vi med diabetes gör så gott vi kan.

Den frågan som vi och våra lyssnare undrar mest över är hur ska det bli vid en graviditet?

Felicia som är först ut av oss med att bli mamma delar att det krävs mycket kontroll av blodsockret. Att vilja det allra bästa för sitt barn är en bra motivation i sig att uppnå bra värden. Men det är mycket som ska fungera och det är viktigt att ta hjälp av vården och en dietist.

Vi måste ventilera! Är kanske det viktigaste som vi lärt oss i våra diabetesliv. För om vi kan var mer öppna och accepterande över de frustrerande delarna med diabetes så kan vi också välja ett mer positivt förhållningssätt till vår diabetes. Den har gjort oss till dem vi är – problemlösare, ansvarstagande och flexibla. Styrkor som även du har. Diabetes är en del av det som gör oss till de vi är; men det är inte allt som vi är.

Läs mer om Tre Liv Med Diabetes

Nästa artikel