Skip to main content
Hem » Diabetes » Håll koll på ditt blodsockervärde
Sponsrad

En person med diabetes behöver ofta ställa om vardagen. Därför är regelbundna kontroller väldigt viktigt för att lära känna kroppen, symtom och ditt blodsockervärde. 

Det är livsviktigt för att ha koll på sitt blodsockervärde eftersom det styr diabetesbehandlingen. Oavsett om du kost- eller tablettbehandlas, så ger kontrollen ett referensvärde, menar Paula Mossbäck som är diabetessjuksköterska.

Paula Mossbäck, Diabetessköterska och diabetes ansvarig Vårdcentralen City i Eskilstuna

Paula Mossbäck

Diabetessköterska och diabetesansvarig
Vårdcentralen City i Eskilstuna

Foto: Privat

– Det kan exempelvis vara hur mycket kost och livsstilsaktiviteter påverkar patienternas blodsocker. Olika tablettbehandlingar kan skilja sig och ge en stor skillnad på blodsocker. Då är det viktigt att veta hur biverkningar ser ut och hur behandlingen påverkar kroppen det är därför viktig att ha koll på blodsocker. Man kanske inte inser att sjukdomen är kronisk och då måste vi ge bra argument varför tabletter är bäst för just den patienten. 

Lära känna sitt eget blodsockervärde

Att känna eller förstå huruvida du har högt eller lågt blodsockervärde kan vara svårt. Särskilt i början av din diabetes.

Ofta kan inte nya patienter relatera sitt mående till diabetes och vet inte hur känsliga de är för blodsockervariation.

Paula Mossbäck.

– Den kan dessutom svänga rejält bara under ett dygn. Samtidigt känner vissa inte någon skillnad alls. Diabetes är fortfarande väldigt individuellt och en ständig process, säger Paula Mossbäck.

Till en början innebär diabetes väldigt mycket information, men Paula Mossbäck brukar lägga fokus på att berätta om blodsockerkontroll. 

– Vissa patienter tar emot vår information bra och behöver väldigt lite behandling. Det finns också patienter som på grund av fysiologiska hinder inte har tillräckligt med insulinproduktion kvar i kroppen. Det kan exempelvis vara problem med bukspottkörteln. Då börjar vi diskutera långverkande insulin i första hand. Ibland räcker det som komplement till tidigare behandling. Målet är alltid att patienten ska klara sin diabetes i hemmiljö och kunna tolka och referera sina värden till sitt mående. 

Behandling beroende på första besöket 

En nyupptäckt diabetes kräver mer planering när det kommer till behandling, menar Paula Mossbäck. Eftersom det är första gången hon träffar patienten så måste hon få en snabb överblick.

– Det kan vara hur patienten kommer ta emot min information och hur ålder, livsstil och ursprung kan påverka den framtida behandlingen. När det sedan är dags för återbesök och diabeteskontroll så brukar jag lägg in en ny återkoppling efter två månader där de kan komma med frågor och funderingar. Det kan som sagt vara kostrelaterat eller hur ofta de måste kolla sina värden.

Hur ofta Paula Mossbäck träffar sina patienter varierar. Hon tar ofta reda på hur blodsockervärdena svänger under dygnet.

– Om de är reglerade och inte får några besvär, så kommer de till oss två gånger per år. Ena gången träffar de mig och andra gången en läkare. Om det visar sig att det är en oreglerad diabetes, så träffar jag dem mellan 8 till 10 veckor tills att de kan kontrollera sjukdomen själv.

Blodsockermätare

När du ska utföra fysisk aktivitet kan det till exempel vara viktigt att lära sig mer om hur kolhydrater påverkar kroppen. En blodsockermätare används som ett pedagogiskt redskap för att patienter ska kunna lära sig om kost och vardagsträning. Det blir ett sätt att se över sin livsstil, helt enkelt. 

– Andra fördelar med en blodsockermätare är smidigheten. De är lätta att använda och ta med sig. De har även färgkoder beroende på vilken blodsockernivå som är aktuell för tillfället. Du slipper skriva upp siffror och uppgifter in en bok, utan kan koppla den till telefonen och skicka värdena digitalt, säger Paula Mossbäck.

Next article