Skip to main content
Hem » Barn och unga » Vinnaren Misslisibell överlevde högstadiet
Barn och unga

Vinnaren Misslisibell överlevde högstadiet

Foto: Disa Hein

I korridoren på högstadiet utspelade sig ett mobbinghelvete med Lisa Jonsson i huvudrollen. Samtidigt som hennes alter ego Misslisibell hade över 500 000 följare på YouTube. Efter år av överlevnad reser hon sig ur askan och förvandlar erfarenheten till en vinnande styrka.

När Lisa eller Misslisibell började högstadiet trodde hon för första gången att hennes drömmar besannats. Hon gick från att vara en udda fågel till att vara en i tjejgänget. Snabbt förvandlades drömmen till en mardröm – ledaren i gänget hade bestämt sig för att frysa ut henne.

Lisa Jonsson, 21.
Influencer
Bor: Karlskrona

Så utvecklades mobbingen

Mobbingen började på nätet på Ask.fm som var dåtidens version av Tik Tok. I feeden kunde hela skolan och alla de som var där läsa det som skrevs om henne. Lisa beskriver det som att saker hamnade på en orimlig nivå. Snart kunde hon inte röra sig på skolan utan att bli mobbad. Man hånade hennes utseende – white trash, grisnäsa. Kärt barn har många namn enligt mobbarna. Till slut fick hon sitta på toaletten på rasten. Det eskalerade och blev mer och mer aggressivt – på fritidsgården, i byn och hon fick ta bakvägen ut från skolan till bussen och ha rektorns telefonnummer sparat i mobilen. Det var heller ingen frizon att komma hem för mobbingen utspelade sig istället på sociala medier.

Ta hjälp och våga berätta

– Jag berättade till slut för mina föräldrar. Det gick inte att dölja hur jag mådde och jag visade dem vad som skrevs på nätet, säger Lisa. Hon och hennes föräldrarna tog kontakt med hennes mentor. Föräldrarna upplevde det lite svårt att veta vem de skulle prata med. När mobbningen eskalerade hade de kontakt med rektorerna per telefon. Efter en dialog beslutades det att Lisa skulle byta skola och skulle få möjlighet att starta om i en ny kommun. I den nya skolan märkte de att Lisa stack ut och snart var hon utfryst.

Problemet var att nätmobbningen följde med. Det gjorde det också svårt för föräldrarna att agera. Vad de än gjorde så förvärrades Lisas situation på internet.

De försökte men lyckades inte

–Jag stod upp för mig själv och ändrade inte på mig. Jag fortsatte med YouTube för det var det enda roliga jag hade, menar Lisa. Av sina följare fick hon höra att hon var bra. De skickade omtänksamma meddelande om de märkte att hon inte mådde bra. Mobbarna försökte verkligen trycka ner henne som person, men de lyckades inte. Lisa var stolt över att hon var en udda fågel. Erfarenheterna mynnade ut i boken Ni vann aldrig – Så tog jag mig levande genom högstadiet, skriven tillsammans med Pernilla Karlsson. Lisa skrev inte boken för att hänga ut mobbarna utan för att öppna upp och hjälpa andra i en liknande situation.

Mobbing sätter spår

När Lisa slutade nian två månader innan alla andra kom ångesten och den psykiska ohälsan. Varje natt under ett helt år drömde hon mardrömmar. ”Det krävdes mycket arbete efteråt för mobbing sätter spår i en.” Lisa gick aldrig gymnasiet för hon var alltför traumatiserad av skolgången. Men att skriva boken var en befrielse och en form av terapi.

Ingen är ensam

–Det är viktigt att den som blir mobbad inte håller det för sig själv utan tar hjälp av vuxna. Mitt råd är att berätta för den du känner dig trygg med och som kan föra din talan. Håll inte allt inne för det är aldrig ditt fel, poängterar hon.  Om föräldrar håller koll och hänger på nätet där deras barn och ungdomar är, gör att de kan märka och se om någon mobbar. Lisa skulle aldrig acceptera någon form av kommentarer. Hon har också under alla år av mobbing blockerat och anmält konton. Idag ser hon det som en styrka att hon vågat vara sig själv. Hon drömmer om att resa och utforska världen – för nu är hon inte längre begränsad.

Next article