Hem » Astma, Allergi & Eksem » Matsara skapar nya rätter med allergivänliga råvaror
Astma, Allergi & Eksem

Matsara skapar nya rätter med allergivänliga råvaror

När sonen Johan visade sig vara multiallergisk fick Sara Clarstedt hitta på egna rätter utifrån det han kunde äta. Idag driver hon Sveriges största multiallergiblogg och skriver på sin andra kokbok. ”De flesta maträtter kan bli lika goda med andra råvaror”, berättar fyrabarnsmamman Sara.

Johan var bara några veckor gammal när han visade tecken på att vara allergisk. Eksem är ett tidigt varningstecken och bebisen var nästan skinnflådd. Senare fick han även nässelutslag, magbesvär och astma. Innan Johan fyllt två hade läkarna konstaterat att han inte tålde en lång rad vanliga födoämnen, så som mjölk, ägg, vete, nötter, havre, råg, korn och soja.

–Han reagerar på mycket små mängder och reaktionerna kan bli livshotande, berättar Sara Clarstedt.

Idag fyller Johan snart femton och har fått tre yngre syskon. Trots läkarnas farhågor har Johan kunnat gå i vanlig förskola och skola. Alla måltider äter han dock från en medhavd lunchlåda i ett separat rum. Johan har heller aldrig varit på restaurang, men i övrigt har Sara gjort vad hon kunnat för att han inte ska behöva känna sig annorlunda eller utanför.

– Här hemma äter alla samma mat, berättar hon. Det är alltid jag som lagar maten vid alla familjesammankomster och gästerna brukar uppskatta det jag serverar.

Lika god som originalet

När någon i familjen visar sig vara allergisk är det lätt att fastna i en lite torftigare matlagning. Kanske blir det stekt kött och majspasta trots att man egentligen hade velat laga köttbullar med potatismos och brunsås. Sara gav sig dock inte förrän hon fått till den där köttbullemåltiden. Hon experimenterade sig fram med de råvaror hon hade att tillgå för att återskapa sina favoriträtter.

– Det hände till och med att jag gick på restaurang bara för att analysera maten, berättar Sara. Sedan provade jag att laga samma rätt hemma men med andra ingredienser. Mitt mål var att maten skulle smaka likadant, ha samma konsistens och vara lika god som ursprungsrätten.

Sara började tidigt att dela med sig av sina recept och för åtta år sedan startade hon bloggen Matsara.se som idag har flera tusen besökare varje månad. Sara har också gett ut en kokbok och skriver just nu på uppföljaren.

Hon har full förståelse för att man som förälder kan känna både vanmakt och sorg när det visar sig att ens barn inte tål vissa födoämnen.

– I min familj har vi alltid ätit soppa och pannkakor på torsdagar. Jag minns att jag sörjde de där pannkakorna när allergibeskedet kom. Inte går det väl att göra pannkakor till någon som varken tål ägg, mjölk eller mjöl, tänkte jag. Idag vet jag att det går att leva ett vanligt liv, trots allergier.

En ickefråga

Det finns många fördomar och mycket okunskap om allergi, vilket kanske beror på att symptomen ser så olika ut från person till person. För vissa räcker det att ta en tablett, medan andra måste till akuten. En fråga som debatterats en del på sistone är om födoämnesallergier verkligen kan vara luftburna, men Sara Clarstedt tycker att det är en ickefråga.

– Om man reagerar på riktigt små mängder så spelar det inte så stor roll om ämnet förflyttat sig genom luften eller om man tar i något och på så sätt får det på händerna. Resultatet är ändå detsamma.

Vänjer man sig någonsin vid situationen? Sara menar att den värsta oron har lagt sig med tiden. Familjen vet numera hur de ska leva och hur de ska undvika ämnen som orsakar reaktioner.

– Men nog är man märkt av det hela. Mina värsta mardrömmar handlar inte om monster utan om att det ligger nötter i soffan, säger Sara med ett skratt.

Följ Sara på Instagram på kontot: @allergimatsara och besök hennes blogg på hemsidan www.matsara.se

Nästa artikel