Skip to main content
Hem » nyheter » Därför bör män med urininkontinens uppsöka läkare direkt
urininkontinens

Därför bör män med urininkontinens uppsöka läkare direkt

I samarbete med: Astellas Pharma
I samarbete med: Astellas Pharma

Trots att det finns många väl beprövade behandlingsmetoder lider många män av urininkontinens i det tysta.
– Man ska absolut söka hjälp om man upplever besvär, säger Ane Krag Jakobsen, specialistläkare i urologi vid Perituskliniken i Lund.

TEST: Ta reda på om du är i riskzonen för urininkontinens och bör uppsöka läkare – du får svaret direkt.

Enligt undersökningar lider omkring en halv miljon svenskar av urininkontinens* – ett problem som ofta har stor påverkan på livskvaliteten. Oro över en framtid som inkontinent och känslan av att man inte har kontroll påverkar ofta negativt.
– Studier visar att personer som lider av urininkontinens är mer deprimerade och socialt isolerade, säger Ane Krag Jakobsen.

Många som lider av urininkontinens upplever att det är svårt att planera sin tillvaro och sina dagliga aktiviteter. Man kan tvingas avstå från sådant man tidigare tyckt om att göra, på grund av rädslan för läckage och illaluktande doft av urin. Dit hör till exempel bad, resor, umgänge och fester.

Vem bestämmer – du eller din blåsa? Svara på 5 frågor och få svaret här.

Nonchalera inte problemet
Många känner skam kopplat till urininkontinens. Därför väntar man ofta många år innan man uppsöker läkare, vilket kan göra att problemen förvärras. Att ofta nonchalera sin blåsa och sällan unna sig lugn och ro kring toalettbesöken, eller springa och kissa ofta för säkerhets skull, kan skapa en ond cirkel som bara gynnar den överaktiva blåsan.

Finns hjälp att få
Många som lider av urininkontinens tror att det inte finns hjälp att få – något som Ane Krag Jakobsen menar inte stämmer.
– Det finns många väl beprövade behandlingsmetoder för urininkontinens, beroende på vilken typ av inkontinens man lider av, och vilka orsakerna är, säger hon.

Många blir positivt överraskade över vilken stor skillnad ett läkarbesök och behandling kan göra. Via länken nedan kan man svara på 5 snabba frågor som avgör om man bör uppsöka läkare för besvären.

Läcker du urin? Svara på 5 frågor och se om du behöver uppsöka läkare.

*Källa: SBU, Rapportnr: 143

URO_2021_0002_SE 01.2021

Next article