Sjukdomar i magen är vanligt förekommande i Sverige. Cirka en av hundra lider av inflammatorisk tarmsjukdom. Minst 10% har irritabel tarm (IBS) och förekomsten av fettlever, som kan leda till skrumplever, är omkring 15%. Gemensamt för många av dessa sjukdomar är att de ses som pinsamma att prata om.
Många har svårt att prata med anhöriga och vården om sina problem såsom diarré och magont och lider i det tysta. Eftersom det kan vara jobbigt att prata om sina mag-tarm-besvär så ställs diagnosen många gånger sent. Det stora problemet är att man helt enkelt pratar för lite om sjukdomar i magen. Det finns många felaktiga uppfattningar. Ett vanligt missförstånd är t.ex. att leversjukdom bara orsakas av alkohol. En annan att man ofta behöver opereras och få ”påse på magen” vid inflammatorisk sjukdom. Båda är fel.
Gabrielle Wurm Johansson
Ordförande Svensk Gastroentreologisk Förening
Foto: Privat
Vi som dagligen träffar dessa patienter med mag-tarm-besvär välkomnar därför detta initiativ till att öppna upp diskussionen kring mag-tarmsjukdomar.
Att vi tillsammans underlättar samtalet kring sjukdomar i magen hoppas vi leder till mindre stigmatisering och fördomar och att drabbade personer vågar söka vård i tid.
Mycket spännande är på gång inom mag-tarmsjukdomar, till exempel så har utvecklingen av läkemedel mot inflammatorisk tarmsjukdom varit explosionsartad på senaste år. Vi också har fått upp ögonen för att bakterier i tarmen kan ha en inverkan på många olika sjukdomar. I bästa fall leder det till nya mediciner. Flertal studier försöker ta fram nya läkemedel mot fettlever, och senaste åren har vi fått flera godkända läkemedel mot IBS. Dessutom har man nyligen beslutat att införa så kallad screening för cancer i tjocktarmen. Förhoppningsvis kommer detta leda till att färre personer dör i denna allvarliga cancerform.
Svensk forskning inom mag-tarmsjukdomar är stark, men lider också på brist på pengar och krav på att forskande läkare och annan vårdpersonal enbart ska ägna sig åt vård har delvis bromsat utvecklingen.
Om du på ett konkret sätt vill bidra till att forskningen kring dessa sjukdomar utvecklas, så överväg att ge ett bidrag till Mag-Tarmfonden (magtarmfonden.se). Då stöttar du svensk forskning inom området.
Vi som arbetar med dessa sjukdomar är väldigt vana vid att prata om de symtom som kan uppstå, så var inte orolig för att doktorn inte ska ta dina symtom på allvar. Är du drabbad eller orolig så sök vård – det finns många gånger bra behandling!