Hem » Maghälsa » Våga prata om dina besvär
Maghälsa

Våga prata om dina besvär

Illustration: Shutterstock

Sjukdomar i magen är vanligt förekommande i Sverige. Cirka en av hundra lider av inflammatorisk tarmsjukdom. Minst 10% har irritabel tarm (IBS) och förekomsten av fettlever, som kan leda till skrumplever, är omkring 15%. Gemensamt för många av dessa sjukdomar är att de ses som pinsamma att prata om. 

Många har svårt att prata med anhöriga och vården om sina problem såsom diarré och magont och  lider i det tysta. Eftersom det kan vara jobbigt att prata om sina mag-tarm-besvär så ställs diagnosen många gånger sent. Det stora problemet är att man helt enkelt pratar för lite om sjukdomar i magen. Det finns många felaktiga uppfattningar. Ett vanligt missförstånd är t.ex. att leversjukdom bara orsakas av alkohol. En annan att man ofta behöver opereras och få ”påse på magen” vid inflammatorisk sjukdom. Båda är fel. 

Gabrielle Wurm Johansson

Ordförande Svensk Gastroentreologisk Förening

Foto: Privat

Vi som dagligen träffar dessa patienter med mag-tarm-besvär välkomnar därför detta initiativ till att öppna upp diskussionen kring mag-tarmsjukdomar.

Att vi tillsammans underlättar samtalet kring sjukdomar i magen hoppas vi leder till mindre stigmatisering och fördomar och att drabbade personer vågar söka vård i tid.

Mycket spännande är på gång inom mag-tarmsjukdomar, till exempel så har utvecklingen av läkemedel mot inflammatorisk tarmsjukdom varit explosionsartad på senaste år. Vi också har fått upp ögonen för att bakterier i tarmen kan ha en inverkan på många olika sjukdomar. I bästa fall leder det till nya mediciner. Flertal studier försöker ta fram nya läkemedel mot fettlever, och senaste åren har vi fått flera godkända läkemedel mot IBS. Dessutom har man nyligen beslutat att införa så kallad screening för cancer i tjocktarmen. Förhoppningsvis kommer detta leda till att färre personer dör i denna allvarliga cancerform.

Svensk forskning inom mag-tarmsjukdomar är stark, men lider också på brist på pengar och krav på att forskande läkare och annan vårdpersonal enbart ska ägna sig åt vård har delvis bromsat utvecklingen.

Om du på ett konkret sätt vill bidra till att forskningen kring dessa sjukdomar utvecklas, så överväg att ge ett bidrag till Mag-Tarmfonden (magtarmfonden.se). Då stöttar du svensk forskning inom området.

Vi som arbetar med dessa sjukdomar är väldigt vana vid att prata om de symtom som kan uppstå, så var inte orolig för att doktorn inte ska ta dina symtom på allvar. Är du drabbad eller orolig så sök vård – det finns många gånger bra behandling!

Nästa artikel
Hem » Maghälsa » Våga prata om dina besvär
Sponsrad

Hög livskvalitet med rätt stöd och kompetens efter stomioperationen

Många tror att livet efter en stomioperation innebär att man inte längre kan äta som tidigare. Visserligen är en stomioperation en stor livsförändring såväl mentalt som fysiskt, men för individen innebär det ofta att man kan fortsätta leva ett aktivt liv med ungefär samma kostupplägg som tidigare. Direkt efter en stomioperation är det dock viktigt att ge kroppen tid att vänja sig vid den nya situationen. Det berättar Kristina Larsson, produktspecialist på M Care.

Kristina Larsson

Produktspecialist, M Care

Foto: Maja Rodman

Efter en stomioperation krävs en anpassningsperiod som kan ta alltifrån ett par månader till uppemot ett år. Kristina Larsson delar in anpassningsperioden i tre faser.

Ät i lugn och ro och tugga ordentligt


–I en första fas är tarmen svullen efter att en del av tarmsystemet opererats bort och ersatts med en stomi. Oavsett vilken typ av stomioperation man genomgått bör man satsa på att äta många små mål snarare än ett fåtal större måltider per dag. Tarmen behöver tid på sig att anpassa sig och återgå till sin normala funktion efter operationen, säger hon.

I den andra återhämtningsfasen, när du kommit hem från sjukhuset och har återgått till din vardag, gäller det att prova sig fram med olika typer av mat för att se vad magen tål. Stressa inte när du ska äta och satsa på att tugga maten ordentligt. Då blir det lättare för kroppen att tillgodogöra sig alla de näringsämnen du behöver.
–Alla magar är unika så vilken typ av livsmedel man bör undvika eller begränsa varierar mycket från person till person. Våga prova dig fram och räkna med att det kan ta lite tid att hitta ett kostupplägg som passar dig och din mage, säger Kristina Larsson.

I en tredje fas är många stomipatienter redo att återigen börja träna, gå ut och äta eller att umgås och äta tillsammans hemma hos släkt och vänner.

Stöd inför, under och efter stomioperationen


–Personer som har en stomi på tunntarmen har ofta lös avföring och behöver i allmänhet en stomipåse som de enkelt kan tömma, oavsett var de befinner sig. Personer som har en stomi på tjocktarmen har oftare fast avföring, de behöver en stomipåse som enkelt kan bytas ut en eller ett par gånger om dagen, säger Kristina Larsson.

Hennes råd till den som står inför en stomioperation är att äta och njuta av maten och att vid besvär kontakta en dietist eller en stomiterapeut.
–Det är fullt möjligt att leva ett liv med hög livskvalitet även efter en stomioperation. Det finns även mycket professionell hjälp för den som behöver stöd i de olika återhämtningsfaserna efter en stomioperation. Vi på M Care finns vid din sida hela vägen med produkter, kompetens och hjälpmedel inför, under och efter din stomioperation, säger Kristina Larsson.

Nästa artikel