Hem » Maghälsa » Ny forskningsstudie om funktionsmedicin vid IBS
Maghälsa

Ny forskningsstudie om funktionsmedicin vid IBS

Graeme Jones, VD & Klinisk fysiolog, Nordic Clinic
Graeme Jones, VD & Klinisk fysiolog, Nordic Clinic
Graeme Jones, VD & Klinisk fysiolog, Nordic Clinic. Foto: Steven Changtrakul

Uppblåsthet, magsmärtor, gaser, illamående, förstoppning och diarré. Många känner igen de besvärliga symtomen och cirka 15 procent av alla svenskar har fått en IBS-diagnos. IBS beskrivs som ett kroniskt tillstånd – något man helt enkelt får acceptera och anpassa sin vardag efter. Men måste det verkligen vara så?

Sedan hösten 2021 pågår den första svenska forskningsstudien om funktionsmedicinsk behandling av IBS, i ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Fonden för funktionsmedicin och den funktionsmedicinska kliniken Nordic Clinic. Syftet med studien är att utreda hur effektiv en funktionsmedicinsk livsstilsbehandling är jämfört med en gastroenterologisk utredning. 

– Funktionsmedicin bygger på att försöka hitta och åtgärda grundorsaker till ohälsa och inte enbart behandla symtom, säger Graeme Jones, klinisk fysiolog och vd på Nordic Clinic. Han fortsätter: 

Forskning visar att det finns många möjliga orsaker till IBS. Ofta rör det sig om en kombination av livsstilsfaktorer, näring och obalanser. Med ett funktionsmedicinskt arbetssätt utreds alla dessa orsaker. 

Graeme Jones, klinisk fysiolog och vd på Nordic Clinic.

30 patienter med diagnostiserad IBS ska under 12 månader delta i forskningsstudien. Deras tillstånd kommer att kartläggas i detalj genom frågeformulär och provtagningar. Därefter tas individanpassade livsstilsprogram fram med rekommendationer för exempelvis kost, sömn och dygnsrytm, stresshantering, motion och ibland även näringstillskott eller läkemedel. Patienterna väljs ut av Greger Lindberg, professor i medicinsk gastroenterologi och hepatologi vid Karolinska Institutet i Huddinge:

–IBS kan kraftigt påverka patientens livskvalitet på grund av svåra symtom som inte blir bättre av en traditionell behandling inom primärvården. I denna studie utvärderar vi om individanpassad livsstilsmedicin kan hjälpa deltagare som lider av svår IBS. Om studien faller väl ut, kan detta leda till vidare forskning på området som i slutändan kan hjälpa fler individer med IBS.

Nästa artikel
Hem » Maghälsa » Ny forskningsstudie om funktionsmedicin vid IBS
Sponsrad

En ny generation probiotika banar väg för ökad livskvalitet

Forskning har konstaterat ett tydligt samband mellan avvikelser i tarmfloran och olika typer av fysiska och psykiska sjukdomstillstånd. Bioteknikföretaget ImmuneBiotech har utvecklat en helt ny och unik probiotisk kategori: ImmuneBiotics™, produkter framforskade med farmaceutisk precision för att effektivt återställa samspelet mellan tarmfloran, immunsystemet och tarmens barriärfunktion.

Den första produkten i kategorin ImmuneBiotics™ heter GutMagnific® och består av vetenskapligt kombinerade mjölksyrabakterier som bland annat balanserar tarmfloran.Dr Shahram Lavasani, vd på ImmuneBiotech, berättar om kundernas reaktioner på GutMagnific®.

– Som forskare inom medicinsk inflammation är jag mycket stolt över att GutMagnific® är så uppskattad. 85 procent av våra kunder vill fortsätta använda GutMagnifc® och 87 procent kan rekommendera produkten till sina vänner.  

ImmuneBiotech har en stark vetenskaplig bas som vilar på mer än 20 års forskning inom immunologi, inflammation, tarmens funktion, mikrobiologi och bioteknologi och Shahram berättar att forskningen fortfarande är en mycket viktig del av ImmuneBiotech.

– Just nu fokuserar vi på de finala analyserna av en stor klinisk studie i samarbete med Karolinska Institutet. Vi utvärderar GutMagnifics® effekt vid Myalgisk Encefalomyelit (ME), även kallat post-viral trötthet eller Chronic Fatigue Syndrome (CFS). Ett tillstånd som även är associerat med postcovid. 

Ny internationell forskning uppskattar att 90% av alla sjukdomar, exempelvis matkänslighet, IBS, IBD, diabetes, fetma, allergi, astma, autoimmuna sjukdomar, autism, depression, multipel skleros (MS) och kroniskt trötthetssyndrom (ME/CFS), kan ha koppling till förändringar i tarmfloran. 

Tarmfloran har också visat sig ha betydelse för hur väl man klarar virusinfektioner. En livsstil med stress, antibiotikakurer och bristfälliga kostvanor främjar tillväxt av skadliga mikrober som får magens ekosystem att komma ur balans. Shahram förklarar att probiotiska kosttillskott kan tas i förebyggande syfte för att främja en god maghälsa genom att tillföra goda bakterier. 

– Men det är viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad mellan olika typer av probiotiska kosttillskott. GutMagnific® är resultatet av 20 års forskning inom immunologi, mikrobiologi och tarm-hjärna-axeln och innehåller fem probiotiska mjölksyrabakterier framtagna ur hälsosamma livsmedel. Det är unikt, effektivt och ger tydliga resultat. Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda en produkt som leder till så fina betyg som våra användare ger oss. 

För mer information, kundomdömen och shop, besök GutMagnific

Nästa artikel